Novinky

« Späť

Vieme sa dobre vyspovedať? - Don Luscoň

Vieme sa dobre vyspovedať? - Don Luscoň

V pôstnom období, kedy sa pripravujeme na najväčšie sviatky roka, je táto otázka isto opodstanená. 4. marca k nám prišiel salezián don Jozef Luscoň, aby nám celebroval večernú svätú omšu a následne nás prednáškou a diskusiou v Pastoračnom centre pomohol pripraviť na kvalitnú sviatosť zmierenia, ktorá dá veľkonočným sviatkom dobrý vnútorný základ. Pre prípravu na dobre prežité pôstne obdobie to bolo výborné stretnutie.

V rámci vzdelávacieho cyklu Slovo o viere k nám prišiel don Jozef Luscoň rozvinúť diskusiu o svätej spovedi: ako sa na ňu dobre pripraviť, ako vnímať hriech ako taký, ktorý je ťažký a ktorý ľahký, pripomenúť nám, aby sme sa opovážlivo nespoliehali na Božie milosrdenstvo a prediskutovať s nami naše otázky a problémy, ktoré s touto dôležitou sviatosťou a veľkou Božou milosťou môžeme mať.

Pripomenul nám, že Pán si nás dobre poistil, aby sme mohli byť vždy pripravení na stretnutie s ním: v sviatosti krstu, kde nás zbavuje dedičného hriechu, v sviatosti zmierenia, kde sa máme možnosť očistiť, v sviatosti pomazania chorých a napokon i v možnosti vzbudenia nadprirodzenej ľútosti. Všetko cesty, ako sa postarať o čistotu svojej duše v každej situácii. Zopakovali sme si, že správna svätá spoveď začína modlitbou k Duchu Svätému, pokračuje kvalitným spytovaním svedomia (ak sa dá aj za pomoci spovedného zrkadla), vyznaním ťažkých hriechov a priťažujúcich okolnostís nimi súvisiacimi, úprimnou ľútosťou, úkonom kajúcnosti a predsavzatím. Povedali sme si o generálnej spovedi i o Desatore. Svoju prednášku doplnil aj množstvom vynikajúcej literatúry z tejto oblasti, ktorú sme mali k dispozícii.

Aktuálnosť témy a jej blízkosť každému z nás v našom každodennom živote sa odrazila v bohatej spontánnej diskusii, ktorá skončila až v neskorších večerných hodinách. Rozchádzali sme sa nielen obohatení o mnoho nových poznatkov, ale aj posmelení do hlbšieho prežívania sviatosti zmierenia ako cesty k plnšiemu prežívaniu nášho života.

Audio zostrih prednášky a diskusie si môžete stiahnuť z tohto miesta.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Pozdravujem Vás, link na stiahnutie mp3 je neaktívny, viete s tým niečo urobiť, prosím? emoticon
Vďaka!
Odoslané 24.4.2016 21:09.
Dobry den pani Vandakova, linka smerovala na ulozisko na internete, kde sa prednaska dala stiahnut aj po castiach. Ale zmenili sme ju priamo na subor .mp3, ktory obsahuje celu prednasku. Verim, ze sa Vam bude dat stiahnut. Pavol
Odoslané 28.4.2016 9:14 ako reakcia na Zuzana Vandáková.