Novinky

« Späť

O sakrálnych stavbách Slovenska

O sakrálnych stavbách Slovenska

Filmové dokumenty o sakrálnych stavbách sú na obrazovkách televízií, našu verejnoprávnu nevynímajúc, naozajstnou zriedkavosťou, ak už nie raritou. O to viac je potrebné oceniť počin RTVS, ktorá do vysielania pripravila novú dokumentárnu sériu o sakrálnych stavbách na Slovensku. Séria má názov Božie domy s Vandalom a na obrazovkách našej verejnoprávnej televízie ju môžeme sledovať od polovice januára.

Cyklus je koncipovaný do 12 častí,  ktoré v historickej chronológii mapujú najvýznamnejšie a pre danú dobu najcharakteristickejšie sakrálne stavby. Predstavuje ich v celom spektre jednotlivých slohových, ale aj duchovných prúdov – rímskokatolíckych, reformovaných, ortodoxných i judaistických.

V prvých troch častiach hudobník, spisovateľ a redaktor náboženského rozhlasového vysielania RTVS Pišta Vandal (občianskym menom Štefan Chrappa) predstavil románske a gotické chrámy na Slovensku.

Obsahom tretej časti, ktorú je možno sledovať v sobotu o 8:55 hod. alebo v repríze v nedeľu o 6:55 hod., bude návšteva gotických katedrál sv. Martina v Bratislave a sv. Alžbety v Košiciach.

Cesta po sakrálnych pamiatkach v niečom pripomína „road movie“ – Vandal cestuje na veľkej motorke v klasickom motorkárskom „outfite“, ktorý k nemu neodmysliteľne patrí, krížom cez Slovensko a pri jeho zastávkach mu robia spoločnosť i regionálni odborníci na danú sakrálnu pamiatku. Vandalovo rozprávanie je neakademické a obohatené jeho vlastnými postrehmi, úvahami, ako aj snahou preniknúť do „záhad“ jednotlivých stavieb.

Pozrime si tieto zaujímvavé dokumenty a naučme sa niečo o našich významných kostoloch a iných sakrálnych stavbách.

Už odvysielané diely je možné nájsť vo webovom archíve RTVS.

Zdroj: www.postoj.sk