Novinky

« Späť

Tóny pre Ugandu

Tóny pre Ugandu

Benefičné koncerty sú tradičnou a veľmi efektívnou formou, ako pre potrebné, zväčša charitatívne projekty získať prostriedky. Tento spôsob si zvolil aj kňaz - kaplán blumentálskeho kostola a vyštudovaný operný spevák d.p. Mgr. Martin Šafárik. V jarou dýchajúci sobotný večer, 4. marca, nám po odslúžení večernej svätej omše z prvej pôstnej nedele zaspieval niekoľko nádherných piesní i operných árií, aby nám následne ponúkol DVD, ktoré sme si mohli zakúpiť a tak prispieť na hladujúce deti v Ugande.

D.p. Šafárika oslovil projekt, na ktorom najnovšie participuje aj jeho bratranec a ktorý pod gesciou občianskeho združenia Health Initiatives Association (HIA) už od augusta 2012 prevádzkuje v ugandskom mestečku Buikwe Detskú HIV/AIDS kliniku Jána Pavla II. Táto klinika zabezpečuje tam tak prepotrebnú komplexnú zdravotnú starostlivosť najmä deťom a mládeži spolu s ich rodinnými príslušníkmi postihnutými vírusom HIV. Okrem tejto aktivity sa venuje aj sociálnemu programu (podpore výživy a pomoci pri štúdiu), fondu záchrany, v rámci ktorého sa starajú o onkologických pacientov a farming programu, ktorého cieľom je naučiť miestnych chudobných ľudí dopestovať si plodiny vhodné pre ich výživu. Medicínska pomoc kliniky takto postihnutým deťom a ich príbuzným je mimoriadne cenná, keďže v tejto krajine neexistuje všeobecné zdravotné poistenie.

Naša farnosť bola piata v poradí, kde Martin prezentoval svoje spevácke umenie: na predošlých štyroch miestach sa mu podarilo vyzbierať približne 12.000,- €, čo už nie veľmi ďaleko od vyčíslených 15.000,- €, ktoré sú potrebné na spustenie farming programu. Veríme, že nádherná akustika nášho chrámu a veľmi hlboký príhovor otca Martina predchádzajúci jeho koncertu dožičili všetkým prítomným nádherný duchovný a umelecký zážitok ako dobrý základ pre štedrosť, ktorú sme mohli prejaviť pri zakúpení DVD z jeho hosťovania na vianočnom koncerte Lucie Bílej. Celý výťažok z jeho predaja bude odoslaný do Ugandy na spustenie farming programu. Sme vďační otcovi Martinovi, že pri svojich benefičných koncertoch nezabudol na našu farnosť a umožnil tak aj nám podieľať sa na pomoci tejto africkej krajine. Osobitne v tomto pôstnom období je to cenná aktivita, ktorá nám dáva možnosť v pokore si plniť jednu z našich úloh - nezištne pomáhať. Veď i to patrí k trom základným úloham veriacich, ako ich opísal vo svojej kázni: šíriť Božie slovo, v plnosti sa zúčastňovať liturgie a slúžiť láskou. A práve tá tretia - služba láskou, bola aj našou príležitosťou tohto večera. Ďakujeme.