Novinky

« Späť

Nádherný večer s kňazom - umelcom

Nádherný večer s kňazom - umelcom

Slovo o viere po diskusii s architektom liturgického priestoru v Šaštíne a výstave ornátov výtvarníčky Jany Zaujecovej pokračovalo v sobotu, 25. novembra ďalšou časťou orientovanou na umenie v liturgii, tentokrát návštevou d. p. Martina Šafárika, kňaza, ktorý vyštudoval aj operný spev a je súčasne aj skvelým výtvarníkom.

Dôstojný pán Martin Šafárik zahájil večer celebrovaním spievanej svätej omše. Jej pastoračnú silu umocnil jeho impozantný bas, ktorý naplnil celý chrám. Hudobnú stránku liturgie doplnil inštrumentálny sprievod organa, flauty a violončela, výtvarnú autorská kópia ornátu Svätého Otca zo Šaštína, ktorú mal otec Martin na sebe. Všetkých prítomných pripravil na diskusie o hudbe v Cirkvi, ktorá nasledovala po svätej omši.

Vo svojom príspevku, ktorým otec Martin zahájil diskusný večer zdôraznil, že hudba v liturgii má veriaceho naladiť na krásu a uschopniť ho vnímažť ju v celej jej hĺhbe i šírke. Spev označil ako ďalšiu formu modlitby, ktorá spolu s výzdobou chrámu a jeho veľkosťou umocňuje v človeku jeho malosť pred Bohom. Pripomenul, že melódia nesmie zatieniť spievaný text, pretože liturgická hudba je jeho sprievodom. Spev je iba nositeľom liturgického textu. Zmienil aj vyjadrenie Svätého Otca Benedikta XVI., že sakrálne umenie nemôže byť odkázané na akýkoľvek komentár, musí byť každému zrozumiteľné samo o sebe.

Po vstupnom príspevku otca Martina sa rozprúdila veľmi živá diskusia, ktorá preukázala, že pre veriaceho je hudba veľmi vnímanou súčasťou liturgie a správny prístup k nej zo strany veriaceho laika - nehudobníka - leží na srdce každému, kto sa do liturgie vie a chce vcítiť.

Otec Martin sa narodil v roku 1983 v Bratislave. Po absolvovaní ZŠ začal študovať operný spev na Cirkevnom konzervatóriu sv. Cecílie a teoreticky sa začal venovať i výtvarnému umeniu. Počas tohto štúdia, ktoré ukončil absolutóriom v odbore – operný spev, ešte intenzívnejšie ako počas základnej školy pocítil povolanie ku kňazskému stavu. V roku 2003 nastúpil ako bohoslovec na Teologickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Počas tohto štúdia namaľoval niekoľko prvotín, ktoré zo začiatku používal výlučne ako darčeky pre svojich najbližších. Až neskôr, po prvých kladných kritikách vyššie spomenutých majstrov svojho remesla, sa na ich popud odvážil svoje diela vystaviť na verejnosť. V tomto období dostával i množstvo ponúk na hudobné vystúpenia. V druhej polovici štúdia v seminári absolvoval ročný pobyt v austrálskom Sydney. Po návrate z Austrálie vykročil k ukončeniu štúdia v seminári a v roku 2010 bol otcom arcibiskupom Stanislavom Zvolenským vysvätený za kňaza. Aj v reverende rozvíjal Bohom zverené talenty v speve, výtvarnom umení a športe.

Dnes je otec Martin farským administrátorom farnosti Borský sv. Jur.

Zdroj: https://www.mojeknazstvo.sk/o-mne/