Novinky

« Назад

Špička kresťanského novinárstva u nás v Rusovciach

Špička kresťanského novinárstva u nás v Rusovciach

Slovo o viere pokračovalo svojím ďalším dielom: tentokrát tradičných lektorov-kňazov nahradili poprední slovenskí kresťanskí novinári a publicisti – cirkevný analytik a vatikanista Imrich Gazda a špičkový kresťanský novinár Pavol Rábara. Obe tieto osobnosti poznáme najmä z kresťanského portálu www.postoj.sk. Počas diskusného večera sme sa venovali najmä pohľadu Svätého Otca na súčasnosť a budúcnosť kresťanstva, porovnaniu jeho prístupu k smerovaniu Cirkvi s názormi na túto problematiku jeho predchodcov, ale diskutovali sme aj viaceré aspekty dnes mimoriadne rozoberaného dokumentu Fiducia suplicans.

Prítomní účastníci tohto atraktívneho a interaktívneho diskusného večera si mali možnosť vypočuť názory hostí na odlišnosti a špecifiká prístupu Svätého Otca Františka k smerovaniu Cirkvi pre najbližšie roky v porovnananí s jeho predchodcami, stanoviská oboch mienkotvorných novinárov k personálnym zmenám vo vatikánskej kúrii, zámeru najnovších pápežských dokumentov, ale aj prístupu Vatikánu k inováciii personálneho obsadenia kardinálskeho zboru či menovaniu biskupov na Slovensku.

Druhá časť večera bola venovaná dnes tak často diskutovanénu dokumentu Fiducia supplicans, jeho obsahu, zamerania, formy a obsahu. Prítomné osobnosti kresťanskej publicistiky dôkladne rozobrali obsah, cieľ aj zámer daného dokumentu, vysvetlili prítomným jeho základné aspekty, ale aj časti, ktoré sú predmetom rôznych vysvetľovaní a objasnili jeho základný cieľ a obsah. Tým výrazne prispeli k objektívnemu a kvalifikovanému chápaniu celého dokumentu našimi farníkmi.

Následná bohatá, spontánna a konštruktívna vecná diskusia významne prispela k širšiemu chápaniu diskutovanej problematiky a rozšíreniu obzoru účastníkov pri vnímaní aktivít Vatikánu, jeho dokumentov a prístupu k smerovaniu Cirkvi v nasledujúcich rokoch. Po oficiálnej časti ešte nasledovala neformálna diskusiia farníkov s hosťami, ktorá trvala do neskorších večerných hodín.

_________________________________________

Mgr. Imrich Gazda, PhD., je slovenský novinárpublicistavysokoškolský pedagóg a cirkevný analytik. Založil webové sídlo Svet kresťanstva, ktoré je od roku 2015 súčasťou denníka Postoj, kde sa venuje náboženským témam. Vyštudoval dejepis a náboženskú výchovu na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Pokračoval doktorandským štúdiom v odbore teória a dejiny žurnalistiky, po absolvovaní od roku 2009 pôsobil na Katedre žurnalistky Filozofickej fakulty KÚ. Počas štúdia začal prispievať do týždenníka Domino fórum, neskôr pokračoval v .týždni. Od roku 2015pracuje ako redaktor Konzervatívneho denníka Postoj, kde v súčasnosti pôsobí ako zástupca šéfredaktor denníka Postoj. Patrí k mienkotvorným novinárom v segmente kresťanského sveta a diania vo Vatikáne.

Mgr. Pavol Rábara vyštudoval žurnalistiku na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Absolvoval študijný pobyt na vysokej škole LUMSA v Ríme a program Kolégia Antona Neuwirtha. Je členom Spoločenstva Ladislava Hanusa. S novinárčinou začínal ako stážista v týždenníku TREND, spolupracoval s portálom www.medialne.sk. Tri roky pracoval v agentúre SITA. Pre portál Postoj píše od roku 2006.

Zdroje: www.wikipedia.sk; www.postoj.sk

Комментарии