Novinky

« Назад

Pápežský spovedník v Rusovciach už 16. 12.

Pápežský spovedník v Rusovciach už 16. 12.

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami sa prakticky každý dobrý kresťan katolík pripravuje na toto nádherné obdobie nielen materiálne, ale aj a najmä duchovne. Kľúčom takejto prípravy je samozrejme aj dobrá svätá spoveď. Ale aká je to tá „dobrá“ svätá spoveď? Ako sa na ňu máme dobre pripraviť? Ako máme svätú spoveď chápať a vnímať my, laickí veriaci, a čím je pre nášho spovedníka? Je dobré mať stáleho spovedníka? A prečo? Máme sa spovede báť, či sa počas nej aj hanbiť? Aké miesto má vo sv. spovedi naša ľútosť? Čo to znamená naozaj odpustiť, keďže aj my máme „odpustiť svojim vinníkom“? A čo generálna svätá spoveď – keď to reálna potreba alebo užitočná nevyhnutnosť kresťana každej vekovej skupiny?

Nielen na tieto, ale aj mnohé ďalšie otázky nám iste odpovie náš hosť, ešte donedávna pápežský spovedník, minorita páter Lucián Bogucki, OFM Cap, počas nasledujúceho Slova o viere, ktoré je na programe v sobotu, 16. decembra od 18:00 hod. v priestoroch Pastoračného centra sv. Márie Magdalény.

 

Rehoľník minorita Lucián Bogucki istý čas spovedal vo vatikánskej Bazilike sv. Petra v Ríme a bol predstaveným vatikánskych spovedníkov. Mnohí z nás si ho preto pamätajú ako tzv. pápežského spovedníka. Je tiež spoluautorom knihy Spovednica nie je vyšetrovacia miestnosť s podtitulom Ako sa správne spovedať a zbaviť sa strachu, ktorú vydal Postoj.

Charakteristiku tohto kňaza a rehoľníka výstižne podáva rozhovor Denníku Postoj takto: „Vstup do rehole, podobne ako svadba, v živote človeka mení mnoho. Prvá vec, začínate rozmýšľať nie v jednotnom, ale v množnom čísle. Počas celého svojho rehoľného života musím brať ohľad na komunitu, v ktorej žijem. Za tie roky som sa naučil trpezlivosti, chápavosti a znášanlivosti, napriek svojej neľahkej povahe. Rehoľa mi poskytla priestor k modlitbe. Spoločný breviár, rozjímanie a iné duchovné aktivity sa starajú o môj duchovný život, čo určite si nemôžu dopriať bežní ľudia. Moje rehoľné spoločenstvo mi umožnilo poznať svet a stretnúť veľké množstvo ľudí. Odišiel som z Poľska na Slovensko, žil som v Budapešti a v Ríme. Tým, že naša rehoľa má celosvetové pôsobenie, mohol som navštíviť mnohé krajiny, v ktorých žijú naši bratia. Vďaka týmto príležitostiam som sa naučil cudzie jazyky, prežil zaujímavé skúsenosti a spoznal inšpiratívnych ľudí. Som si vedomý, že mnohí ľudia nemajú takúto príležitosť.“

Stretnutie a diskusia s touto osobnosťou bude iste pre každého jej účastníka inšpirujúca. A nielen kvôli prichádzajúcemu vianočnému obdobiu.

Zdroj: https://svetkrestanstva.postoj.sk/123531/ako-im-rehola-zmenila-zivot-a-v-akej-inej-reholi-si-vedia-seba-predstavit

Комментарии