Novinky

« Späť

Prvé sväté prijímanie u nás

Prvé sväté prijímanie u nás

Deň, keď veriaci človek vstúpi do Cirkvi prvým prijatím Eucharistie, patrí k tým najvýznamnejším v jeho (nielen cirkevnom) živote. U nás v Rusovciach sme túto nádhernú slávnosť mali v poslednú májovú nedeľu, ktorá bola liturgicky zasvätená Najsvätejšej Trojici. Krásna symbolika. Tešíme sa zo 14 nových členov Cirkvi – 6 dievčat a 8 chlapcov.

K prvému svätému prijímaniu dnes môžu pristupovať deti vo veku okolo 8 až 9 rokov, a to v období po Veľkej Noci. Nie vždy však tomu bolo takto. Do roku 1910 bola veková hranica určená na 12 až 14 rokov. V tomto roku prepísal históriu (nielen) prístupu k prvému svätému prijímaniu pápež Pius X., označovaný aj ako pápež Eucharistie. Urobil tak cez Encykliku Quam singulari, ktorú vydal 8. augusta 1910. Tá obsahovala jeho odporúčania nielen denne pristupovať k svätému prijímaniu, ale aj zmenu vekového limitu pre prvoprijímajúce deti na súčasnú hranicu. Pius X. vychádzal z predpokladu, že v tomto veku už deti naozaj dokážu rozlíšiť bežný chlieb od eucharistického.

Mimoriadnosť poslednej májovej nedele v našej farnosti podčiarklo aj nádherné počasie. Slnkom zaliate priestory kostola a jeho okolia vítali slávnostne naladené a dôležito sa tváriace deti, no na tvárach niektorých akoby sa zračilo aj isté napätie alebo obava z nepoznaného. Blízka prítomnosť rodičov však všetko istila. Úvod celej slávnosti zabezpečil dlhoročný organista nášho chrámu pán Matúš, ktorý svojim spevom už 15 minút pred začiatkom samotnej svätej omše pripravil výbornú atmosféru. Úvodným zazvonením prišiel nielen celebrant svätej omše – náš pán farár Prachár s asistenciou, ale v disciplinovanom sprievode v dvojstupe prišli pred oltár aj naši prvoprijímajúci. Všetci – až na jedného – v krásnych bielych albách, so sviecami v rukách. Peťko si svoju albu obliekol hneď po tom, ako prijal sviatosť krstu. Andrejko, náš zdravotne znevýhodnený farník, zostal vo svojej bielej košeli a slušivej kravatke. Po tom, ako sa pán farár vo svojej kázni so spontánnosťou jemu vlastnou prihovoril najmä prvoprijímajúcim a ich rodinám, pokrstil Peťka a po spoločných modlitbách veriacich už začalo prvé sväté prijímanie, ktoré bolo pre všetky deti evidentne veľkým momentom – nikomu z nás neunikli prenikavé pohľady mladých očiek prepichujúce pána farára s hostiou. Hudobnou ozdobou slávnosti boli dvaja mladí umelci – violončelistka a klavírista, ktorí sa prezentovali nielen počas svätej omše, ale aj po nej. 

Po skončení obradu sme sa všetci stretli v priestoroch Pastoračného centra, aby sme našim najmladším členom Cirkvi poblahoželali a spolu s rodičmi nasali atmosféru týchto slávnostných okamihov. Po nich sa už najmä rodiny prvoprijímajúcich rozišli do svojich domovov, aby spoločne, v kruhu najbližších, umocnili veľkého okamihy dňa pri spoločnom stole.

Želajme si spoločne, aby sme sa s týmito mladými ľuďmi v našom kostole stretávali aj naďalej a mohli ich tak sledovať a tešiť sa z ich rastu vo viere. Sú budúcnosťou nielen našej farnosti, ale celej Cirkvi. Nezabúdajme preto, že na tejto veľkej úlohe má svoj podiel aj každý z nás.

Úvodný obrázok - Nechajte maličkých prísť ku mne (Kühmayer, sádra; SNG)