Novinky

« Späť

Anton Srholec - film a diskusia

V piatok 6. novembra o 19:00 hod. sme v našom pastoračnom centre premietli celovečerný dokumentárny film o otcovi Antonovi Srholcovi. Po projekcii filmu nasledovala diskusia s režisérkou Alenou Čermákovou a jej manželom, ktorý k filmu zložil hudbu. Večer moderoval dlhoročný súputník Antona Srholca, otec Marián Prachár.

Upútavku na film z produkcie LEON Productions si môžete pozrieť tu:

Dokumentárny film o životnej ceste Antona Srholca, človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady – milovať ľudí a Boha, napriek životným okolnostiam a bojovať za lepší svet uprostred pokazeného sveta.

Ak niekto, tak práve on je u nás stelesnením autentického kresťana. Je vzorom a inšpiráciou aj v necirkevnom prostredí. Je osobnosťou, ktorá spája. Jeho princíp viery ako „odvahy byť iný a ísť proti väčšine“ očividne protirečí oficiálnym postojom domácej katolíckej cirkvi. Navyše má charizmu a veľký zmysel pre humor. To všetko ho, možno práve vďaka tomu, že sám o to extra nestojí, radí medzi najvýznamnejšie žijúce osobnosti moderného Slovenska,“ napísal v recenzii Denník N.

...čo ma vždy na ňom najviac fascinovalo, bolo to, že vždy hľadal Boha v nás. Hľadal ho v našich úsmevoch, v našich činoch a vždy bol plný optimizmu, pretože ho vždy nachádzal. Otec Srholec odpúšťal, ale nezabúdal, stále pripomínal, že nesmieme zabudnúť na zlo, nesmieme zabúdať, že zlo sa vždy môže vrátiť a musíme spraviť všetko pre to, aby sa nevrátilo," povedal na premiére filmu o tomto výnimočnom Slovákovi prezident Andrej Kiska.

Režisérka Alena Čermáková vyštudovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave odbor filmová a televízna dokumentárna tvorba. K jej najznámejším snímkam patrí autorský autobiografický celovečerný film Vyvliekanie z vlastnej kože (1992) a autorský film Všetko je v nás (1999) o Františkovi Tugendliebovi, ktorý ju učil spev v rokoch 1983-1985.  

Zdroj: ASFK