Novinky

« Späť

Slovo o viere - nádherný večer s Rádiom LUMEN

Slovo o viere - nádherný večer s Rádiom LUMEN

Po januárovej návšteve TV LUX sme sa v rámci cyklu Slovo o viere v posledný aprílový piatok stretli aj s predstaviteľmi Rádia LUMEN. Početná návšteva z banskobystrického aj bratislavského štúdia nám predstavila naše katolícke rádio v celej jeho komplexnosti. Večer sme začali svätou omšou, ktorej hlavným celebrantom bol generálny riaditeľ Rádia LUMEN otec Juraj Spuchľák, koncelebrantmi otec Ján Sabol a náš pán farár Július Marián Prachár. Po svätej omši sme sa zhromaždili v Pastoračnom centre, kde sme si vypočuli tradičný príhovor hostí a rozprúdili veľmi živú a zaujímavú diskusiu.

Už v rámci svätej omše otec Juraj Spuchľák predstavil svojich kolegov a načrtol ciele návštevy časti redakcie u nás. Rádio LUMEN, jeho poslanie, vízie a ciele potom v úvode večera v Pastoračnom centre zhrnula PR manažérka rádia Andrea Kundrová, ktorá svoju prezentáciu oživila a do aktívnych vstupov prítomných vtiahla aj tromi kvízovými otázkami, ktorých správne zodpovedanie nečakane prinieslo autorom odpovedí pekné a hodnotné ceny. Prekvapilo nás napríklad, že až 3/4 poslucháčov tvoria ženy, ale napr. aj to, že celú programovú štruktúru kreatívne aj technicky zvládne púhych 23 ľudí v troch štúdiách. Mnohí sme boli prekvapení početnosťou akcií pripravovaných rádiom: od Dňa modlitieb spoločenstva a Dňa otvorených dverí cez Lumentúry, púť do Krakowa, až po stretnutia vo farnostiach a mnoho ďalších.

V úvode prvej, moderovanej časti diskusie, nás otec Juraj Spuchľák podrobnejšie zoznámil s víziou a poslaním rádia v kontexte aktuálnej doby a diania v mediálnom priestore. Dozvedeli sme sa čo to z plánov pre najbližšiu budúcnosť pripravovaných nielen v programovej štruktúre, ale aj z technického hľadiska. Preto vieme, že sa môžeme tešiť na digitalizáciu vysielania a s tým spojenú vyššiu kvalitu príjmu a reprodukcie signálu, nové rubriky, intenzívnejší kontakt s poslucháčmi nielen cez éter, ale aj napr. cez časopis rádia a častejšie návštevy vo farnostiach. Vstupy otca Juraja nám ukázali a presvedčili nás, že rádio vedie vysoko kvalifikovaný a hlboko veriaci kňaz udávajúci rozvoju rádia ten správny smer, s ktorým sme sa všetci stotožnili.

Veľmi zaujímavé informácie sme sa dozvedeli od otca Jána Sabola, ktorý okrem iného v rádiu zodpovedá za neustále sa rozvíjajúci projekt LUMEN klubu. Vďaka jeho vstupom vieme, čo je a pre koho klub slúži, aké sú formy aktivít jeho členov a čo klub pre nich chystá do blízkej budúcnosti. Bolo preto veľmi príjemné a užitočné, že sme sa aj v nadväznosti na tieto informácie mohli na podrobnosti spýtať Jany Vajcíkovej, ktorá nám - stojac pri stolíku plnom materiálov o rádiu a jeho aktivitách - ochotne a s osobným nasadením a úsmevom na tvári nielen na všetko vyčerpávajúco odpovedala, ale ponúkla aj rad užitočných materiálov vrátane prihlášok do klubu.

Keďže rádio vnímame najviac cez éter, veľmi pútavou časťou diskusie boli vstupy Andrei Kundrovej, PR manažérky rádia a Iva Nováka, pracovníka PR oddelenia o všetkom tom, čo vo vysielaní nepočuť, ale veľmi účinne dotvára rádio a jeho život uprostred poslucháčov. Radi sme vnímali oduševnenie, s akým spolu s hlbokou vierou a oddanosťou katolíckemu rádiu kreatívne nachádzajú stále nové formy zviditeľňovania rádia aj mimo éteru. Napokon - ich prácu bola vidieť už pri príchode do kostole, kde sme si nemohli nevšimnúť pútače rádia, takže aj tí, ktorí snáď do kostola prišli náhodne, zreteľne videli, že je tu prítomné Rádio Lumen.

V rámci diskusie sme spoznali aj jednu z tvárí spravodajstva - Luciu Pálešovú - ktorá nám so skromnosťou sebe vlastnou predstavila prácu spravodajcu a napokon sa aj vyznala z lásky k tomuto druhu práce a pri jej opise preukázala, ako aj do spravodajského bloku možno tvorivo prispieť svojim vlastným vkladom, ktorý dá aj spravodajstvu osobitný ráz a oživí ho ľudským rozmerom.

Od spravodajstva bol už len krok k redaktorom a moderátorom rádia. Pavol Hudák, jedna z najnovších personálnych akvizícií pána riaditeľa otca Juraja, nás svojim rozprávaním najprv uviedol tak trochu do zákulisia práce parlamentného spravodajcu, aby nám odhalil skrytú tvár živých aj spravodajských vstupov z nášho zákonodarného orgánu, ale i špecifiká práce redaktora kresťanského rádia v značne sekularizovanom prostredí nášho Parlamentu. Bolo zaujímavé počúvať, ako rôzni poslanci reagujú na fakt, že ich osloví redaktor kresťanského rádia, či ako dokonca upravujú svoje vyjadrenia alebo ich výrazové prostriedky. Ján Heriban nám zase priblížil atraktivitu, ale aj stresovosť práce redaktora zabezpečujúceho živé exteriérové vstupy z rôznych akcií konaných vo verejných priestoroch či počas diskusií vysielaných naživo zo štúdia, kde sa niekedy pritrafia aj nie veľmi zhovorčiví alebo priveľmi strémovaní hostia, takže zvládnuť takúto reláciu kladie na jej moderátora zvýšené nároky. Zaujímavou a úsmevnou časťou rozhovorov s nimi bola výmena názorov na potrebu spisovného prejavu redaktorov rádia či spôsob zvládania brbtov v živom prenose. Boli sme veľmi potešení, že aj najmladšia generácia novinárov rádia preukázala svoju vynikajúcu profesionálnu pripravenosť, potrebné sebavedomie ale aj schopnosť prezentovať svoj vlastný názor na všetky nastolené témy.

Atraktívnou bola aj diskusia, ktorej základy položili otázky prítomných: od technických záležitostí dopravného servisu, cez spôsob pokrývania významných lokálnych tém, akou bolo napr. nedávne hlasovanie o hazarde v Bratislave až po tvorbu programu, nových relácií a v neposlednom rade aj vyjadrenie vďaky viacerých účastníkov večera za prácu prítomných aj neprítomných redaktorov rádia.

Ako niť sa celým večerom tiahol priam otcovský prístup otca Juraja Spuchľáka, generálneho riaditeľa rádia, ktorý sa spôsobom sebe vlastným ukázal ako profesionálne kvalifikovaný špičkový manažér zvládajúci nielen odborné, ale aj personálne a organizačné aspekty chodu rádia, ale okrem toho aj ako silná osobnosť vytvárajúca v rádiu svojim otcovským prístupom k všetkým spolupracovníkom rodinnú atmosféru a otvorené, úprimné kresťanské medziľudské vzťahy, ktoré - vytvárajúc veľkú duševnú a duchovnú pohodu v rádiu - sú jedným zo základných predpokladov napredovania rádia aj v budúcnosti.

Zo stretnutia s našimi, teraz sa dá už povedať priateľmi z Rádia LUMEN, sme sa rozchádzali v presvedčení, že je v tých najlepších rukách a že aj my sami sa teraz máme a môžeme zamyslieť nad tým, ako by sme aj my - každý zo svojho miesta - tomuto prepotrebnému a kvalitnému médiu mohli pomôcť. Veríme, že s týmito skvelými ľuďmi sa ešte budeme mať možnosť pri nejakej príležitosti osobne stretnúť.

Ako zhrnuli svoje dojmy z návštevy u nás naši priatelia z Rádia LUMEN:

http://www.lumen.sk/aktualita/rusovce-nas-privitali-s-otvorenou-narucou.html

Návšteva v Rusovciach - audio

Audiospot