Novinky

« Späť

Mons. Stanislav Zvolenský medzi nami

Mons. Stanislav Zvolenský medzi nami

Posledný septembrový piatok sa v našej farnosti svätou omšou o 18:00 h. začal nový ročník vzdelávania laikov v otázkach viery a morálky pod názvom Slovo o viere. Otvoril ho vzácny hosť - Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup, metropolita Slovenska a čerstvo opätovne zvolený predseda Konferencie biskupov Slovenska.

Mons. Zvolenský otvoril večer i celý ročník Slova o viere prednáškou na tému Prečo je potrebné vzdelávať sa vo viere. Predchádzala jej svätá omša, ktorú koncelebroval s naším pánom farárom Dr. Júliusom M. Prachárom. Po krátkej prehliadky expozície našich historických devocionálií nás už upútal svojim pohľadom na potrebu vzdelávania sa vo viere. Svoje myšlienkové pochody odvinul od otázky prečo sa človek vzdá viery, čo sa v jeho mysli a duši pohne, že urobí takýto závažný krok. Ako skúsený a fundovaný lektor Svätého Písma, ktorému sa venuje aj v katedrále sv. Martina formou lectio divina, preukázal nielen hlbokú znalosť psychológie veriaceho, ale prezentoval aj pre nás nezvyčajné, veľmi detailné pohľady na prednášanú problematiku.

Mimoriadne nás zaujali aj konkrétne príklady zo života, ktorými prekladal svoje myšlienky. Všetci sme boli plne zaujatí novými rovinami problematiky, ktoré sme vôbec neočakávali. V príjemnej atmosfére nášho Pastoračného centra sme potom rozvinuli bohatú diskusiu, ktorej popri vzdelávaní neskôr dominovala aktuálna téma týkajúca sa dnes všetkých nás - utečencov v Európe. Otec arcibiskup veľmi ochotne, fundovane, rozvážne a kvalifikovane odpovedal na všetky naše otázky a tak nás dokonale zorientoval aj v tomto probléme.

V neskorú večernú hodinu sme sa rozchádzali vďační, spokojní a obohatení o mnohé nové poznatky a pohľady na potrebu vzdelávania sa vo viere, ale aj problematiku utečencov v Európe a postojov nášho pána arcibiskupa a našej Cirkvi na možné riešenia tejto otázky. Budeme veľmi poctení, ak aj v ďalšom ročníku Slova o viere otec arcibiskup prijme pozvanie medzi nás.