Novinky

« Späť

Pozvánka pre milovníkov organovej hudby

Pozvánka pre milovníkov organovej hudby

Nielen nám, Rusovčanom, sú známi manželia Puhovichovci, žijúci v susednom Čunove. Veď nejedenkrát u nás zorganizovali benefičný či iný druh koncertu, ktorým nás podporili. Pre toto leto naši priatelia pripravili sériu organových koncertov na miestach, kde sa môžu popýšiť krásnymi historickými kráľovskými nástrojmi. V druhej polovici augusta môžeme navštíviť niekoľko blízkych kostolov, v ktorých si k historickým nástrojom sadnú majstri s talentom oživiť tento famózny nástroj a naplniť chrámové priestory nádhernými melódiami. Príležitosť pre každého z nás.

Organ patrí právom k majstrovským hudobným nástrojom zaslúžene označovaným ako kráľovský. Kombinácia jeho bohatého zvuku mnohorakých farieb a skvelej akustiky starých chrámov vie v človeku pohnúť vnútrom tak, že v ňom rozozvučí aj tie najtajnejšie a niekedy aj najskrývanejšie pocity a emócie, pomôže nadobudnúť stratenú rovnováhu či prebudiť vnútorné najšľachetnejšie city. A je jedno, či ho počúva ako sólový nástroj, alebo v súhre s trúbkou či inými akustickými nástrojmi, prípadne vokálom. Vždy zaujme plnosťou a bohatosťou svojho prejavu, a to nielen hudobného odborníka, ale aj muzikálneho laika. Dokáže byť zdrojom vnútornej sily, dodať optimizmus či ukázať svet z jeho lepšej stránky. Vracia človeku spomienky na krásnu minulosť, ale dokáže aj evokovať fantáziu vo vzťahu k budúcnosti.

Toto všetko, ale aj mnoho viac, môžeme zažiť v nastávajúcich týždňoch v chrámoch v blízkom okolí nášho mesta. Špičkoví organoví virtuózi, ktorých mená nielen u nás, ale aj vo svete niečo znamenajú - Marieta Puhovichová, Marek Vrábel, Mária Magyarová-Plšeková, Mário Sedlár či Michal Hanuš nám ponúknu svoje umenie v chrámoch v Dunajskej Lužnej, Jarovciach, Stupave, časti Mást i susednom Čunove, kde v ich podaní zaznejú tóny skladieb z píšťal historických nástrojov od takých velikánov, akými boli J. Haydn, Ludwig van Beethoven, J.S. Bach, G.F. Händel a ďalších.

Program hovorí za všetko:

Utorok, 18. 8. o 19:00 hod., Dunajská Lužná - Jánošíková: Marieta Puhovichová, Marek Vrábel (SK/SK)

Piatok, 21. 8. o 19:00 hod., Bratislava-Jarovce - Mária Magyarová-Plšeková(SK/AT)

Sobota, 22. 8. o 19:00 hod., Stupava-Mást - Mário Sedlár (SK/CZ)

Nedeľa, 23. 8. o 19:00 hod., Bratislava-Čunovo - Michal Hanuš (CZ)

Vstup na všetky koncerty je voľný. Tradícia letných bratislavských organových koncertov teda aj napriek situácii žije. Využime túto skvelú príležitosť!