Novinky

« Späť

Lectio divina v praxi

Lectio divina v praxi

Vzdelávací cyklus Slovo o viere pokračoval v posledný februárový piatok témou Biblia. Privítali sme medzi sebou známeho biblistu Mons. Jozefa Jančoviča, ktorý nás zoznámil s metódou štúdia Písma lectio divina.

Po svätej omši, ktorú spolu s naším pánom farárom koncelebroval aj Mons. Jančovič, sme sa presunuli do vykúrenej sály Pastoračného centra, aby sme si najprv vypočuli prednášku o tom, ako možno cielene a premyslene študovať Písmo. Mons. Jančovič rozobral všetky logické časti metódy Lectio divina: úvodné vzývanie Ducha Svätého, potom časť lectio (prečítanie príslušnej state a uvedomenie si, čo text hovorí sám osebe), meditatio (rozjímanie nad prečítaným textom a pochopenie, čo text hovorí čitateľovi samotnému), oratio (modlitba s použitím častí čítaného textu) a contemplatio (kontemplovanie nad zmyslom textu), po ktorých by ešte mala nasledovať záverečná časť - actio (čo urobím ako dôsledok pochopenia textu, ako ho vnesiem do vlastného života).

Mons. Jančovič nás spôsobom sebe vlastným zaujal nielen laikom mimoriadne blízkym a zrozumiteľným spôsobom podania diskutovanej problematiky, ale aj konkrétnym predvedením metódy lectio divina v celej jej komplexnosti na vybranej stati z Markovho evanjelia. Mimoriadne obohatení sme následne rozvinuli spontánnu a bohatú diskusiu týkajúcu sa čítania Písma a jeho miesta v našom každodennom živote.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým