Novinky

« Späť

Rusovské hody

Rusovské hody

Ako píšeme na inom mieste, 22. júla je v cirkevnom kalendári sviatok svätej Márie Magdalény, ktorej je zasvätený náš rusovský chrám. To je na Slovensku už dlho tradičným dôvodom na slávnostnú svätú omšu a hodové slávnosti. Inak tomu nebolo ani u nás a nepochybne i v ďalších 11 miestach na Slovensku, kde sú tejto svätici zasvätené miestne Božie chrámy.

Silné letné slnko už od rána zalievalo svojou žiarou kostol i priľahlé nádvorie Pastoračného centra a sľubovalo krásny, i keď horúci deň. Napriek nádhernému počasiu a dovolenkovému obdobiu sa kostol naplnil do posledného miesta. Možnosť mať účasť na dnešnej slávnostnej svätej omši využilo aj niekoľko mamičiek s malými deťmi, ktoré Eucharistickú slávnosť sledovali na veľkej obrazovke Pastoračného centra. Hlavným celebrantom a kazateľom hodovej svätej omše bol rusovský rodák, aktuálne správca farnosti v Šahách dp. Gerhard Glazer-Opitz. Svoju homíliu začal naozaj originálne: premietnutím krátkej časti filmu Mela Gibsona Umučenie Krista, v ktorej sa Ježiš stretáva s Máriou Magdalénou, dvíha ju z prachu zeme a vracia jej ľudskú a ženskú dôstojnosť. Atmosféra tohto momentu a sila danej historickej chvíle prestúpila mysle a ducha ľudí v naplnenom chráme a bola ideálnym začiatkom pre hlbokú úvahu kazateľa o svätici, ktorá dala meno nášmu chrámu, o hriešnosti každého z nás a o tom, akou výzvou pre náš každodenný život je príklad sv. Márie Magdalény. Sviatočnosť svätej omše umocnil brilantný spev operného sólistu Jozefa Kundláka v doprovode nášho výborného organistu pána Matúša.
Po svätej omši sa prítomní farníci, návštevníci kostola i hostia zo susedných mestských častí presunuli do Pastoračného centra a jeho nádvoria, kde pri sladkom, slanom i tekutom pohostení zotrvali v diskusiách až do samotného poludnia.
Tohtoročné slávenie zasvätenia nášho kostola bolo ďalšou príležitosťou, pri ktorej sme sa vhĺbili do podstaty našej viery, domov si odniesli hlboké myšlienky kazateľa i utužili naše vzájomné vzťahy, lepšie sa spoznali i nadviazali nové kontakty a priateľstvá. Tohtoročné hodové slávnosti boli ďalším vydareným dňom v našej farnosti, ktorý nás opäť viac spojil a vzájomne zblížil.