Novinky

« Späť

Sviatok Božieho Tela

Sviatok Božieho Tela

Vo štvrtok, 19.6. sme slávili sviatok Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi (Božie Telo). Túto oslavu daru Eucharistie a úcty k nášmu Spasiteľovi si v našej farnosti už tradične pripomíname nielen v samotný deň sviatku, ale i počas nasledujúcej nedele, kedy sa pred naším kostolom svätej Márie Magdalény po svätej omši stretávame pri skyve čerstvého voňavého chlebíka, čaši dobrého vína a vľúdnom priateľskom slove.

Ani tento rok tomu nebolo inak. Nedeľná liturgia i slová pána farára Prachára v homílii patrične duchovne naladili všetkých, ktorí hojne naplnili náš chrám, aby sme pokračovali v rozjímaní na tému tohto krásneho sviatku, ktorý si v mysliach nesieme už od štvrtkovej sviatočnej liturgie. Požehnanie čerstvých chlebíkov a vínka dalo týmto myšlienkam aj trošku svetský rozmer. Mali sme opäť možnosť zahĺbiť sa do podstaty tohto sviatku, ktorý má svoje korene ešte v 13. storočí a ktorý si svoje miesto v sláveniach našej Cirkvi musel vybojovať. Isto aj viacerí z nás vďaka štvrtkovej i dnešnej liturgii hlbšie vnímali podstatu slov premenenia, ktoré sú ústredným momentom každej svätej omše.

Po skončení tej dnešnej už boli pred kostolom pripravené stoly s chlebíkmi, vínkom a nealkoholickými nápojmi pre tých menších. Muži v špeciálnych bielych zásterách a rukavičkách lámali a ponúkali chlebík i pripravené nápoje. Na chodníku i popri ňom vznikali hlúčiky ľudí, ktorí celkom zaplnili priestor pred kostolom a s chlebíkom v rukách debatovali, spoznávali sa a utužovali tak svoju spolupatričnosť a náležitosť do nášho spoločenstva. Na našu radosť boli i takí, ktorí sa poznali z iného prostredia a v našom kostole sa stretli prvý krát. Vďaka skvelému počasiu sme príjemne strávili dnešné nedeľné dopoludnie a dobre sa tak naladili na popoludňajší Farský deň, ktorý máme na dnes pripravený do farskej záhrady.

Dnešné nedeľné popoludnie sa tak stalo ďalším v rade stretnutí, ktoré prehĺbilo vzťahy ľudí vo farnosti a hlbšie v nás ukotvilo podstatu sviatku, ktorý sme aj takto oslávili. Stáva sa tak pevnou súčasťou nových tradícií farnosti.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Vzťahy ľudí vo farnosti je veľmi aktuálna výzva. My katolíci sa často bojíme investovať do vecí, ktoré budujú vzťahy, radšej urobíme rôzne budovy, lebo to považujeme za niečo trvalé. Jeden kňaz povedal, že robiť akcie pre ľudí to sú zbytočne vyhodené peniaze, veď sa to len preje a nič.. Omyl.. V prvom rade musia byť ľudia chrámy Ducha Svätého a potom aj investícia do "betónu" má zmysel.
Odoslané 22.6.2014 13:06.
Každý chrám Boží je vizitkou celej farnosti, mal by mať jeden aj druhý rozmer, estetický aj duchovný. Keď je aj starý objekt opravený, ešte viac si to cením, stačí mi pekný pohľad, že sa tam cítim dobre. Teda nemusí byť iba novostavba zaujímavá, aj stará stavba môže pôsobiť príjemne. Neupravené okolie a niektoré chátrajúce cirkevné stavby rušia niekedy ten hlavný dobrý dojem v meste či obci, ktorý môže kaziť všetko ostatné.
Odoslané 22.6.2014 19:19.