Novinky

« Späť

Významný organový festival aj v našom kostole. Už 4. augusta!

Významný organový festival aj v našom kostole. Už 4. augusta!

Vynikajúca organová virtuózka medzinárodného formátu Monika Melcová príde predviesť svoju brilantnú hru aj priamo k nám do Rusoviec. Koncert v jej podaní a v sprievode telesa Musica Eterna na našom historickom nástroji od Michala Slezáka z roku 1872 odznie 4. augusta o 19:00 hodine. V ponuke budú diela takých velikánov kráľovského nástroja, akými sú Domenico Scarlatti, Wolfgang Amadeus Mozart, Georg Friedrich Händel a Antonio Vivaldi v úprave samotnej organistky. Meno umelkyne, citlivý výber diel i akustika a atmosféra nášho chrámu sú zárukou mimoriadneho zážitku. Tento ojedinelý umelecko-kultúrny počin je voľne prístupný verejnosti. Všetci záujemcovia o organové umenie sú srdečne zvaní.

Koncert bude súčasťou už tradičného, tohto roku už XXX. medzinárodného hudobného festivalu Slovenské historické organy v Pressburgu. Umelci každoročne pozývaní na túto akciu predvádzajú svoje umenie nielen na území mesta Bratislavy, ale aj v jej okolí. Tohtoročný festival bude mať svoje zastávky okrem Rusoviec aj v Necpaloch, Pezinku – Grinave, Jablonici, a vyvrcholí v susednom Čunove.

Monika Melcová, tradičná účastníčka viacerých organových podujatí na Slovensku, sa Bratislavčanom naposledy predstavila minulý rok v rámci Katedrálového organového festivalu, ktorý je súčasťou bratislavského Kultúrneho leta. Je rodáčkou zo Spišskej Novej Vsi. Po absolvovaní košického konzervatória v triede Emílie Dzemjanovej študovala organovú hudbu na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni, parížskom Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris pod vedením famózneho Oliviera Latry (rovnako viacnásobného účastníka spomínaného Katedrálového organového festivalu) a v Lyone absolvovala zdokonaľovací kurz organovej improvizácie na Conservatoire national supérieur. Práve svoje improvizačné umenie nám v našom chráme predvedie na motívy tvorby Antonia Vivaldiho. M. Melzová je absolventkou aj mnohých ďalších majstrovských interpretačných kurzov v Norimberku, Piešťanoch, francúzskom Saint-Antoine l’Abbaye, nemeckom Altenbergu, španielskej Granade a ďalších.

Monika Melcová žije v súčasnosti v Španielsku. Svoju špičkovú úroveň interpretácie a improvizácie pravidelne dokazuje na koncertoch na prestížnych nástrojoch v Notre Dame de Paris, v Chapelle Royale de Granada, v Eglise de la Madeleine, v Saint Germain en Laye (pozývaná významnou osobnosťou Marie Claire Alain) a i. Spolupracuje s umelcami ako Raphael Oleg (husle, viola), Nora Cismondi (hoboj), Anne Shin (soprán), Guy Touvron (trúbka), Juan Maria Pedrero (organ), Walter Auer (flauta), ďalej s orchestrom Opéra de Paris a s Orchestre National de France ako aj so súborom Musica Aeterna. Minulý rok sa v Bratislave predstavila s Bratislavské trombónovým triom.

Počas svojho pôsobenia ako rezidenčná organistka v Sapporo Concert Hall KITARA Japonsku v sezóne 2002/2003 ako aj počas viacerých opätovných ciest do Japonska viedla majstrovské kurzy o francúzskej hudbe a o improvizácii pre študentov Tokijskej hudobnej univerzity a taktiež pre Sapporo Organ Academy. Realizovala početné recitály v Suntory Hall Tokyo, Metropolitan Art Space, Opera City Hall, Niigata Performing Center, Yokohama Minato Mirai Concert Hall a i. Spolupracuje s japonskými univerzitami v Európe, kde sa stará o sprevádzanie a objavovanie francúzskych organov vo Versailles, v Saint Trinité alebo v Notre Dame de Paris.

Festival Slovenské historické organy v roku 1992 založili organoví umelci Eva Kamrlová, prof. Ferdinand Klinda a organológ Marián Alojz Mayer s cieľom poukázať na hodnoty historických organov, ktoré často chátrajú, napriek tomu, že kvalitou patria do európskeho kultúrneho dedičstva. Za roky jeho fungovania dokázali, že tento ambiciózny cieľ sa im darí napĺňať. 

Zdroje: http://hc.sk/o-slovenskej-hudbe/osobnost-detail/527-monika-melcova

            https://slovensko.rtvs.sk/clanky/kultura-art/8770/slovenske-historicke-organy-22.-rocnik-festivalu