Novinky

« Späť

Slovo o viere s prof. F. Trstenským

Slovo o viere s prof. F. Trstenským

Náš vzdelávací cyklus pokračoval v piatok, 27. apríla, poslednou prednáškou tohto školského roka: prorektor Katolíckej univerzity v Ružomberku, biblista, d.p. František Trstenský k nám prišiel, aby nám vo svojej prednáške "sv. Mária Magdaléna – život a odkaz svätice" predstavil súčasníčku Ježiša Krista, ktorej je zasvätený náš kostol. Večer začal ako zvyčajne svätou omšou o 18:00 hod., ktorej bol náš hosť hlavným celebrantom, po ktorej sme sa o 19:00 hod. stretli v Pastoračnom centre na prednáške spojenej s bohatou a zaujímavou diskusiou.

Prof. Trstenský si pre nás pripravil prednášku, ktorá bola hlbokým, fundovaným a pritom veľmi zaujímavým a mimoriadne pútavo dynamicky interpretovaným pohľadom nielen na život svätej Márie Magdalény, ale aj na spôsob a formy, akými je táto svätica zadokumentovaná v Svätom Písme. Hneď v úvode nás však prednášateľ upozornil, že do roku 2016 bol deň, ktorý je v cirkevnom kalendári venovaný sv. Márii Magdaléne, teda 22. júl, liturgickou spomienkou, ktorú počas Jubilejného roka milosrdenstva Svätý Otec povýšil na liturgický sviatok. V nasledujúcich častiach prednášky sme sa postupne dozvedeli o starobylej úcte k sv. Márii Magdaléne ako aj úcte, ktorú tejto osobnosti prejavovala západná cirkev. Otec František sa potom zastavil pri historických osobnostiach, ktoré zanechali vo svojej spisbe konkrétne spomienky na sväticu - Origenesa a Gregora Veľkého, po čom sa sústredil na zmienky o sv. Márie Magdaléne vo Svätom Písme. Zoznámil nás s geografiou územia Magdaly a prostredníctvom autentických fotografií aj s tým, ako to na týchto miestach vyzerá dnes. V závere sa venoval úlohe Márie Magdalény a jej významu aj pre dnešnú dobu a nás.

Po tejto pútavej a veľmi živo podanej prezentácii nasledovala rovnako dynamická a spontánna diskusia, ktorá neskôr prerástla do neformálnych individuálnych rozhovorov otca Františka s viacerými návštevníkmi večera. Rozchádzali sme sa v neskorú večernú hodinu, ale veľmi spokojní a hlboko duchovne obohatení. Tento večer bol viac ako dôstojnou bodkou za týmto ročníkom vzdelávacieho cyklu Slovo o viere.