Novinky

« Späť

Slovo o viere - P. R. Dluhý, CSsR: Ľudové misie - tradícia evanjelizácie. Výborný večer.

Slovo o viere - P. R. Dluhý, CSsR: Ľudové misie - tradícia evanjelizácie. Výborný večer.

Náš vzdelávací cyklus pokračoval 26. januára svojou ďalšou časťou. Známy kazateľ, redemptorista páter Rastislav Dluhý predstavil spiritualitu a charizmu rehole redemptoristov, a to najmä z pohľadu ľudových misií, ktoré sú ich tradičnou a na Slovensku veľmi žiadanou evanjelizačnou aktivitou. Najmä vďaka nej sú známi nielen na Slovensku. Otec Rastislav začal večer tradične ako celebrant svätej omše, po ktorej sa nám už prihovoril v Pastoračnom centre. Bohatá a inšpiratívna diskusia bola tradičnou ozdobou večera.

Otec Rastislav začal svoju prezentáciu historickým prehľadom misijných aktivít, z ktorých vzišli aj redemptoristi. Dozvedeli sme sa o putovnej forme misií ešte z čias Ježiša a prorokov, o misiách ako forme riešenie schiziem, heréz a morálneho úpadku. S prekvapením sme prijali informáciu o misionároch v Sýrii, ktorí v 5. storočí pôsobili na stĺpoch, z ktorých kázali davom ľudí. Cez nich sme sa dostali až k 12. storočiu, kedy sa ohlasovanie a misijná činnosť začala pomaly systematizovať, čo súviselo s križiackymi výpravami, ohlasovaním odpustkov a výzvami k pokániu. Tu mal mimoriadne postavenie Peter Pustovník z Amiens. Ďalším míľnikom systematického ohlasovania odpustkov a pokánia bolo vyhlásenie prvého Svätého roku pápežom Bonifácom VIII. v roku 1300. Významné miesto na tomto poli potom zaujali dvaja zakladatelia dodnes fungujúcich reholí - sv. František a sv. Dominik. Po prechodnom útlme misijná činnosť ožila v 14. a 15. storočí vďaka žobravým reholiam. A potom už prichádza 16. storočie, ktoré sa považuje za obdobie narodenia ľudových misijí. Začínajú vznikať misijné kongregácie a misie sa orientujú na viaceré oblasti - kajúcne, katechetické, centrálne a farské.

Samotní redemptoristi začali svoje misie na území vtedajšieho Uhorska v októbri 1856 v Starom Budíne. Na Slovensku sa prvé misie konali v Nitrianskej diecéze v roku 1874. Po Nežnej revolúcii sa prvé misie na území Československa konali v roku 1993.

Dnes majú redemptoristi svoju slovensko-českú provinciu a ľudové misie zabezpečujú tri misijné tímy. Misia v podaní redemptoristov trvá 8 dní a má svoju pevnú obsahovú štruktúru. Snahou je počas daného obdobia pôsobiť na ľudí nielen v kostoloch, ale vyjsť za nimi aj do iných priestorov. Záujem je veľký a už dnes majú redemptoristi rok 2018 prakticky obsadený. Ale tešia sa každej pozvánke, ktorú im adresuje správca farnosti a snažia sa podľa svojich možností vyjsť v ústrety čo najväčšiemu počtu záujemcov. Významnou pomocou jednotlivým tímom sú aj laickí spolupracovníci, ktorí zabezpečujú veľkú časovú plochu každej misie.

Otec Rastislav sa vo svojom príhovore obrátil aj priamo na nás, na každého osobitne, so svojím posolstvom: "každý z vás má svoju vlastnú charizmu a osobitné danosti, ktoré by mal tiež využívať ako misionár v prostredí, v ktorom sa nachádza". V obsiahlej diskusii sme sa dotkli najmä potreby misijného pôsobenia v rôznych formách - ako prímestské misie, školské a nemocničné pôsobenie, v akademickom prostredí a iných špecifických zónach. Pohovorili sme aj o tom, že ľudové misie sú zacielené najviac na bežného človeka, ktorého treba nadchnúť pre pôsobenie v jeho prostredí. Aby samotná ľudová misia redemptoristov bola začiatkom nového ohnivka, akejsi reťazovej reakcie, vďaka ktorej sa dobré myšlienky potom budú šíriť ďalej.

Kázeň otca Rastislava z úvodnej svätej omše nájdete na tejto adrese: