Novinky

« Späť

Tradičný Štefánsky vianočný koncert

Tradičný Štefánsky vianočný koncert

Vianoce v rusovskej farnosti sú už neoddeliteľne späté aj s koncertom nášho spriateleného speváckeho zboru Chorus CANTILENA. Tento rok k nám na Štefana prišli nielen so svojím tradičným umeleckým programom, ale aj hosťom - mužským speváckym zborom Chorus Augustini z Baziliky Minor v Marianke.

Koncert otvoril hosť večera - mužský spevácky zbor Chorus Augustini z Baziliky Minor v Marianke, ktorý zaspieval niekoľko svojich vianočných aj klasických diel.

Po tomto vstupe obe umelecké telesá privítal pán farár Július Marián Prachár, ktorý zdôraznil význam hudby pre otváranie sŕdc ľudí práve v období sviatkov, kedy sa každý vnútorne stíši a hľadá pokoj a vnútorný oddych.

Po ňom už vedúci zboru Chorus CANTILENA  Martin Puhovich predstavil svoje hudobné teleso, v podaní ktorého sme pookriali pri bloku krásnych vianočných piesní. Tie sa - rovnako ako u predchodcu - nádherne niesli zaplneným chrámom sv. Márie Magdalény a dali vyniknúť aj výbornej akustike nášho kostola. Zmes kolied i diel klasickej hudobnej literatúry po dlhotrvajúcom aplauze zaplneného kostola napokon zavŕšil takpovediac "povinný" prídavok, ktorý každý z nás netrpezlivo očakával: kostolom sa ako zlatý kliniec celého programu niesla jemná, ale majestátna Tichá noc. Po nej sme sa všetci - zboristi i poslucháči, stretli vo vedľajšom Pastoračnom centre, kde sa už v tepelnej pohode, pri sálajúcom krbe a horiacich sviečkach každý účastník mohol zahriať aj horúcim čajom, voňavou kávou, dobrým vínkom i sladkými dobrotami našich gazdiniek. V takejto pohode sme zotrvali do neskorších večerných hodinách, kedy sme sa rozišli dobre naladení a naplnení duchom Vianoc.

Myslím, že nebolo medzi nami takého, ktorý by bol oľutoval, že svoj sviatočný podvečer venoval vianočnej hudbe.