Novinky

« Späť

Spomienka na dona Antónia

Spomienka na dona Antónia

Čas beží rýchlo a neúprosne. Ale spravodlivo rovnako pre všetkých. Tak sme si v zhone každodenných povinností a teraz aj vianočného obdobia možno ešte ani nespomenuli, že začiatkom roka sa dožívame už prvého výročia odchodu nášho dona Antona Srholca, SDB, k Pánovi. V našom kostole sme si túto veľkú osobnosť pripomenuli v nedeľu, 8. januára, spomienkovou nedeľnou svätou omšou a následným stretnutím v Pastoračnom centre.

Don Anton Srholec vyryl počas svojho života hlbokú brázdu do životov mnohých z nás. Napriek ťažkému údelu bol vždy plný optimizmu, radosti zo života a vo všetkom, čo ho stretlo, videl Boží dar. To ho neustále posúvalo ďalej. Úžasná na ňom však bola nielen táto jeho vlastosť, ale aj schopnosť rozdávať svoju radosť zo života a optimizmus aj všetkým okolo seba. Často mu stačilo iba pár minút či viet, aby svojou dobrou náladou "nakazil" celé svoje okolie. Rok bez neho ubehol veľmi rýchlo, ale don António, ako sme ho mnohí volali, zostal v našich srdciach.

Pri príležitosti prvého výročia jeho odchodu na večnosť sa v januári koná séria spomienkových podujatí na túto veľkú osobnosť. Šnúru týchto akcií začal Trojkráľový večer s Antóniom v bratislavskom kine Lumiére v piatok, 6. januára o 16:30 hod., na ktorom bol v prítomnosti mnohých donovi Srholcovi blízkych ľudí premietnutý film Anton Srholec. Hudobným hosťom tohto večera bola šansoniérka a režisérka filmu pani Alena Čermáková, ktorú srevádzal na gitare jej manžel a autor hudby k filmu pán Ivan Čermák. Po filme bola možnosť zaspomínať si na dona Antónia pri poháriku skalického vínka, chutných koláčikov asúčasne si aj zakúpiť viacero cenných spomienkových predmetov od krásneho nástenného kalendára až po DVD s premietnutým filmom či CD s hymnou Konfederácie politických väzňov Slovenska Pieseň o slobode.

Naša farnosť sa do reťaze akcií zapojila v nedeľu, 8. januára, spomienkovou svätou omšou v tradičný nedeľný čas o 9:30 hod., po ktorej sa prítomní stretli v Pastoračnom centre na milej spomienkovej slávnosti pri farskej káve, poháriku vína či chutných koláčikoch. Premietnuté boli dosiaľ nezverejnené zábery z nakrúcania filmu, mnohí účastníci sa s prítomnými podelili o svojej autentické príbehy s donom Antóniom. Spoločenstvo sa rozchádzalo obohatené o mnohé zážitky a spomienky až v poludňajších hodinách. Potešilo, že celé dopoludnie dokumentoval spravodajský tím RTVS.

Okrem týchto dvoch akcií sú súčasťou spomienkovej reťaze akcií ešte spomienkové stretnutia v Skalici (7. a 12. januára), v kaplnke Cirkvi bratskej v YMCE 15. januára a v bratislavskom kostole Blumentál 22. januára.