Novinky

« Späť

Radosť evanjelia na Slovensku

Radosť evanjelia na Slovensku

Kníh, ktorých cieľom je otvorený a konštruktívny pohľad na súčasnosť našej Cirkvi, je na našom trhu ešte stále málo. Jedna vyšla celkom nedávno v nakladateľstve Hlbiny a my sme o nej v piatok, 8. apríla spolu s niektorými jej spoluautormi i osobnosťami diskutovali v našom Pastoračnom centre. Večer sa stretol s mimoriadnou odozvou.

Známy politik a dlhoročný kresťanský aktivista František Mikloško spolu s bratislavským kňazom Karolom Moravčíkom ako editori zoskupili okolo seba zasvätené osoby, ktoré svoj pohľad na súčasný život Cirkvi a v nej dokázali v rámci definovaného konceptu knihy položiť na papier a otvorili sa tak diskusii navonok. Tak vznikla knižka Radosť evanjelia na Slovensku, po ktorej sa na pultoch kníhkupectiev len tak zaprášilo a v súčasnosti je snáď ešte v predaji jej už tretia dotlač. Osem autorov sa z rôznych uhlov pozerá na súčasnosť kresťanstva u nás: od štatistiky, cez situáciu kňazov a ich život v diecézach, život v ženských reholiach a inštitútoch zasväteného života, ale diskutujú aj o tom, ako to vyzerá v mužských reholiach, čím žijú gréckokatolíci na Slovensku a nezabúdajú ani na laické hnutia a združenia. Autori nielen popisujú status quo, ale snažia sa podeiliť s čitateľom o analýzu príčin súčasného stavu a vo viacerých smeroch naznačujú svoju víziu riešení. Text je takpovediac pohľadom zvnútra a prináša čitateľovi nezvyčajný pohľad dovnútra cirkevného života a poskytuje mu širšie súvislosti pre jeho úvahy tak, aby aj čitateľ sám v sebe cítil náležitosť k svojej Cirkvi a svoju osobnú úlohu pri jej pozitívnom rozvoji v súčasnosti i blízkej budúcnosti. Povedal by som: nabáda byť aktívnym, nie pasívnym kresťanom.

Toto všetko sme v piatok večer diskutovali s tromi osobnosťami: editorom Františkom Mikloškom, spoluautorom jednej z kapitol, našim pánom farárom Júliusom Mariánom Prachárom a v neposlednom rade s kazateľom Cirkvi bratskej Danielom Pastirčákom. Rozdebatovali sme dve ťažiskové kapitoly knižky týkajúce sa laikov, ich postavenia v katolíckej cirkvi a laických združení ako aj časť pojednávajúcu o kňazoch a diecézach. Zosumarizovali sme pozitíva, ktoré nám priniesla zmena spoločenského systému a súčasne sa sústredili na viaceré otvorené otázky, ktoré sú výzvou pre obdobie, ktoré žijeme. Výzvou pre klérus, ale aj veriacich. Najviac sme diskutovali o II. vatikánskom koncile a jeho odkaze pre súčasnú úlohu cirkvi, najmä z pohľadu jej otvorenosti sa novým výzvam, novým pastoračným formám a prístupom k sebe samej i veriacim, ktorí ju tvoria. Mnohé zaujímavé príspevky účastníkv besedy z našej farnosti, z iných častí Slovenska ba dokonca aj zo Štrasburgu mimoriadne obohatili tento pekný a duchovne bohatý večer, ktorý bol umocnený aj jubileom jedného z autorov knižky - naším pánom farárom Júliusom Mariánom Prachárom.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým