Novinky

« Späť

Duchovné prúdenie v súčasnosti

Duchovné prúdenie v súčasnosti

Pod týmto názvom sa u nás v posledný januárový piatok konalo ďalšie stretnutie z cyklu Slovo o viere, ktorého protagonistom bol Mons. Marián Gavenda. Hoci nám názov spočiatku nič nehovoril, napokon sme boli veľmi zaujatí pohľadmi a názormi otca Gavendu na súčasnosť Cirkvi a miesto veriaceho v nej i spôsob, ako udalosti okolo nás vnímať a správne hodnotiť.

Svoju návštevu u nás začal Mons. Gavenda celebrovaním sv. omše v tradičnom čase o 18:00 hod. Vo svojej homílii nadviazal na čítanie aj evanjelium dňa a pozvoľna nás uviedol aj do témy večera.

Po sv. omši pokračoval prednáškou, v ktorej sa sústredil na podstatu našej viery z pohľadu každodenného života a podrobne sa venoval mnohým príkladom, na ktorých nám názorne ilustroval, ako dianie okolo nás nielen vnímať zo správneho uhla, ale súčasne akcentoval potrebu jeho zasadenia do širšieho kontextu. Mimoriadne zdôraznoval, že všetko, čo sa okolo nás deje, je potrebné vnímať nielen povrchne, podľa svojich vonkajších prejavov, ale je viac ako potrebné vnímať príčinné súvislosti a podstatu, osobitne v nadväznosti na našu vieru a presvedčenie, ktoré v sebe nosíme. Mons. Gavenda nás strhol svojím osobitným prejavom a ak by nebolo bývalo nízkej teploty v kostole, kde sme sa tentokrát výnimočne stretli, boli by sme diskutovali do neskorších večerných hodín. Bol to večer spätý s problémami každodenného života, ktorý nás všetkých mimoriadne obohatil.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým