Novinky

« Späť

Vzácny dar

Vzácny dar

Iba pred necelými dvomi mesiacmi sme si v Pastoračnom centre sv. Márie Magdalény premietli najnovší dokument o donovi Antonovi Srholcovi, SDB, a počas predvianočného víkendu sme si ho opäť mohli živo pripomenúť. Jeho vzácny osobný dar nášmu pánovi farárovi J. M. Prachárovi a našej farnosti nám v priestoroch Centra posvätil otec biskup Mons. Jozef Haľko.

Veľká osobnosť slovenského kresťanského života - don Anton Srholec, SDB, má veľmi živý vzťah s naším pánom farárom J.M. Prachárom a nie raz jeho osobne i nás poctil svojou návštevou. Či to už bolo len tak, príležitostne, keď prišiel na diskusiu Medzináboženský dialóg, inokedy nás prišiel spontánne povzbudiť pri našich pracovných aktivitách zveľaďujúcich priestory okolo kostola či farskej budovy, alebo sme mali tú česť, že u nás vysluhoval sviatosti krstu či sobáša. Svoje dlhoročné priateľstvo s naším pánom farárom sa rozhodol umocniť vzácnym darom: soškou anjela. Tento nádherný a cenný artefakt má dnes svoje čestné miesto v priestoroch Pastoračného centra. Keďže dar sme dostali v predvianočnom čase, mohli sme - vďaka porozumeniu a ústretovosti otca biskupa Haľka - využiť jeho prítomnosť u nás počas vianočnej duchovnej obnovy na to, aby nám otec biskup túto krásnu sochu posvätil.

Anjel nemá ruky, akoby nám tým hovoril: mám len tvoje ruky, potrebujem ich na to, aby som mohol medzi ľuďmi konať dobro. Ty si môj nástroj na dobro, snaž sa ho konať vždy a všade, bez teba ho vo svete neviem šíriť a konať. Toto posolstvo je aj napísané pod samotnou sochou, ktorá nám takto pripomína nielen poslanie kresťana - byť svetlom sveta a soľou zeme, byť šíriteľom dobra a príkladom tolerancie a pokory, ale aj osobnosť dona Antona Srholca, SDB. Bolo veľmi autentické a hlboko sa nás dotklo, keď sa nám - nemajúc sily na osobnú návštevu - prihovoril zo záznamu zhotoveného na túto príležitosť. Akoby sa nám prihováral osobne, sediac medzi nami.

Umiestnením sochy anjela od dona Srholca nadobudol priestor nášho Pastoračného centra osobitný rozmer, ktorému sa veľmi tešíme a cítime sa byť týmto vzácnym darom poctení.