Novinky

« Späť

Večer s koledami

Večer s koledami

Nedeliteľnou súčasťou Vianoc na Slovensku sú rokmi budované tradície, medzi ktoré oddávna patria aj vianočná hudba, piesne a koledy. V našej farnosti sme túto tradíciu rozvinuli večerom naplneným týmto hudobným žánrom. Stretnutie bolo mimoriadne vydarené.

V nedeľu, 28.12., kedy sme si liturgicky pripomenuli sviatok svätej Rodiny, sme sa z iniciatívy člena Farskej rady Antona Tótha v hojnom počte stretli v priestoroch nášho Pastoračného centra, aby sme si vo vianočne vyzdobenom priestore a horiacom krbe umocnili vianočnú atmosféru typickými koledami. Večerný program pozostával z tradičných kolied, ktoré sme oddávna zvyknutí spievať aj počas svätých omší. Ako v úvode uviedol moderátor večera, aj keď z hľadiska kalendára sú Vianoce už za nami, vianočné obdobie stále trvá a ak sme tieto sviatky prežívali hlboko duchovne, budú v nás doznievať ešte mnoho dní a týždňov. Preto je aj dnes aktuálne vracať sa k Vianociam cez tradičné vianočné piesne. Ich interpretácie sa ujal náš organista a skvelý improvizátor pán Matúš, ktorý mal k dispozícii len nedávno v Centre inštalované klavírne krídlo. V troch blokoch zazneli tie najznámejšie koledy v tak strhujúcom podaní, že sme sa všetci spontánne pridali a zborovo si ich zaspievali. Nôtili všetci: mladí, starší aj pamätníci. Slovensky, maďarsky, nemecky. A kto nevedel text v niektorej z rečí, prečítal si ho na veľkom displeji. Všetkých nás spev rozohrial nielen fyzicky, ale aj na duši a stmelil do jedného veľkého, neformálneho, amatérskeho zboru, ktorého podanie síce nebolo úplne profesionálne, ale od srdca. Pravé vianočné. Po troch blokoch kolied ešte vystúpilo s umeleckými kúskami duo nášho organistu na klavíri a jeho dcéra - rehoľná sestra - hrajúca na gitare a husliach, ktorí svojím výkonom úžasne umocnili už aj tak dobrú náladu všetkých prítomných. Drobné koláčiky, rozvoniavajúca kávička, horúci čajík či čaša vína atmosféru večera už len gurmánsky dotvorili.

Z veľmi vydareného stretnutia sme odchádzali v neskorších večerných hodinách dobre naladení, aby sme tak kúsok Vianoc priniesli aj k svojim blízkym.