Novinky

« Späť

Noc kostolov 2017

Noc kostolov 2017

Už po štvrtýkrát sa naša farnosť - tohto roku už ako jediná rímsko katolícka v Bratislave - zapojila do peknej tradície otvorenia kostola pre širokú verejnosť. Bohatý sprievodný program, atraktívne prednášky, sprístupnené aj tie priestory, ktoré zvyčajne nie sú návštevníkom ani samotným farníkom k dispozícii a v neposlednom rade aj aktivity s deťmi, to všetko bolo 9. júna od 17:00 hod. pripravené v našom kostole a jeho priľahlých priestoroch, Pastoračnom centre a farskej záhrade pre tých, ktorí prišli na tohtoročnú Noc kostolov do Rusoviec.

Tradičnému začiatku večera - zvoneniu kostolných zvonov - tohto roku predchádzala úvodná svätá omša, ktorú spolu s naším pánom farárom celebroval prvý prednášateľ večera, don Jozef Luscoň, a to za krásneho sprievodu hudby a spevu petržalského zboru Taizé, ktorý nielen vytvoril v kostole osobitnú atmosféru, ale prítomných navodil na duchovno celého večera. Vďaka originálnemu, neustále sa meniacemu osvetleniu vstupnej časti kostola a laserovému lúču, ktorý sa pohyboval nad Rusovcami a vždy po určitom čase zastal na novučičkom kríži kostolnej veže, sa do areálu dostalo aj mnoho návštevníkov, ktorí zrejme pôvodne ani neplánovali prísť. S chuťou a náležitou zvedavosťou využili možnosť vystúpiť na kostolnú vežu s renovovanou strechou, pozreli si rekonštruované a štýlovo sviečkami nasvietené priestory krypty rodu Zichyovcov, pozreli si naše malé farské múzeum devocionálií, a prakticky všetci sa za pomoci obrázkovej brožúrky oboznamovali s celým interiérom nášho kostola sv. Márie Magdalény a jeho hodnotnými historickými artefaktmi. Veľa návštevníkov navštívilo aj kostol ECAV, ktorý je už tradične súčasťou našej Noci kostolov, s jeho krásnym interiérom a vypočulo si výklad o jeho histórii. Hojnú účasť mala obsiahla, mimoriadne zaujímavá a bohato obrazovo dokumentovaná prednáška dona Luscoňa, SDB o saleziánovi donovi Titusovi Zemanovi, novom slovenskom blahorečenom ako aj druhá prednáška v poradí, ktorú Gerhard Glazer-Opitz, správca fary v Šahách, zameral na polemickú tému či je bolesť trestom alebo príležitosťou pre veriaceho. Neskôr večer sme mimoriadne pookriali pri nádherných meditatívnych posvätných čítaniach, ktorých atmosféru umocňovalo svetlo sviečok a zvonka presvitajúceho farebného osvetlenia exteriéra kostola. Večer vyvrcholil tichou svätou omšou vo svetle sviečok.

Počas celého večera boli pre individuálne stretnutia návštevníkov a občerstvenie k dispozícii priestory Pastoračného centra sv. Márie Magdalény v tesnom susedstve kostola a pre deti aj farská záhrada s animátormi za farskou budovou.

Čo sme pre návštevníkov Noci kostolov 2017 v Rusovciach pripravili:

17:50                vyzváňanie kostolného zvona, zahájenie večera

18:00 – 20:00: prehliadka krypty Zichyovcov

18:30 – 20:00: prehliadka veže kostola

19:00 – 20:00: prehliadka interiéru kostola

                        hry pre deti vo farskej záhrade

19:00 – 20:30: prehliadka kostola ECAV

 

17:00 – 17:45: svätá omša (sprevádza zbor Taizé)

18:00 – 18:30: don Titus Zeman – nový slovenský blahorečený (prednáška dona Luscoňa v PC)

18.30 – 19:00: Poznávaj svoj kostol (náučná hra pre deti)

19:30 – 20:00: Bolesť: trest alebo šanca? (prednáška G. Glazera-Opitza v PC)

20:00 – 20:30: detské modlitbičky (kostol)

                        diskusia s prednášateľmi (PC)

21:15 – 21:30: posvätné čítania pri sviečkach (kostol)

22:00 – 22:20: tichá svätá omša

 

Plagát s programom Noci kostolov 2017 v Rusovciach si môžete stiahnuť tu.