Novinky

« Назад

Svätá spoveď na biblickom pozadí

Svätá spoveď na biblickom pozadí

Prebiehajúca pôstna doba je neklamným znakom, že s nástupom jarných dní sa nezadržateľne blížia veľkonočné sviatky. Dni, kedy si pripomíname, že Boh dal svojho jednorodeného Syna Ježiša Krista za nás, hriešnikov, aby nám dal novú nádej pre večný život. Na tieto veľké sviatky sa každý kresťan chce čo najlepšie pripraviť predovšetkým duchovne – dobrou svätou spoveďou. O biblickom pozadí tejto sviatosti sa s nami do Pastoračného centra sv. Márie Magdalény príde porozprávať renomovaný biblista Mons. Jozef Jančovič v sobotu, 9. februára o 18:45 hod. po tom, ako odslúži večernú svätú omšu o 18:00 hod.

Svätá spoveď, alebo sviatosť zmierenia či sviatosť pokánia je chvíľa, ktorú bežne predchádza skľúčenosť z uvedomenia si skutkov vlastnej slabosti a z ich vypovedania kňazovi, ktorú ale okamžite nahrádza pocit nevyjadriteľného šťastia a vnútornej slobody, ktoré prenikajú celého človeka, lebo získal novú šancu na radostný a pokojný život. Je to chvíľa, kedy kresťan takpovediac žaluje na seba, čiže hovorí svoje ľahké a ťažké hriechy a kňaz ho pozorne a s láskou počúva pri tzv. ušnej spovedi. Je to prostriedok k tomu, aby človek dostal zo seba tieto hriechy a cez kňaza ich odovzdal Ježišovi Kristovi, ktorý toto zlo anuluje a odpustí. Kňaz v tej chvíli koná nielen v mene Krista, ale dokonca v osobe Krista, nakoľko len Kristus má moc odpúšťať a zničiť zlo. Kresťan sa tak môže vydať na cestu vnútorného uzdravenia. Dôsledky týchto hriechov musí samozrejme osobne odstrániť svojim nasadením v nezištnej a obetavej láske podľa príkladu Ježiša Krista, a to v konkrétnych každodenných situáciách. Dobrá sv. spoveď má obsahovať dôkladné spytovanie svedomia, úprimné vyznanie všetkých hriechov, úprimné oľutovanie a pevné odhodlanie pre zlepšovanie sa.

Mons. Jozef Jančovič sa narodil 28. novembra 1968 v Topoľčanoch. Po absolvovaní gymnázia v Topoľčanoch pokračoval štúdiom odboru Kvasná chémia a biotechnológie na Chemicko-technologickej fakulte STU v Bratislave (1986-1991). Základné teologické štúdium získal na RKCMBF UK v Bratislave a na Pápežskej univerzite Santa Croce v Ríme (1991-1995). Za kňaza bol vysvätený 5. júla 1995 v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Licenciát zo Svätého písma absolvoval na Pápežskom biblickom inštitúte v Ríme (1995-1999). Zimný semester 1996/1997 absolvoval na Hebrew University v Jeruzaleme. Od roku 1999 pôsobí na RKCMBF UK Bratislava. Titul PhD. získal na RKCMBF UK v Bratislave z exegézy Ex 32 – 34 v roku 2009. V jeseni 2020 sa habilitoval na domovskej fakulte s prácou Exegeticko-teologická analýza žalmov 93–96 a ich kontextuálne čítanie. Od roku 2001 do 2011 pastoračne pôsobil ako farár vo farnosti Bratislava-Čunovo, neskôr ako farár v Katedrále sv. Martina (2011-2015) a farár v Bratislave-Jarovciach. Dnes je dekanom RKCMBF UK v Bratislave.

Zdroje: RKCMBF UK, Farnosť Bratislava - Záhorská Bystrica

Комментарии