Novinky

« Назад

Architektúra je príbeh

Architektúra je príbeh

V piatok, 23. júna, prišiel medzi nás renomovaný slovenský architekt Ing. arch. Michal Bogár, PhD., aby nám nielen predstavil časť svojho diela z oblasti sakrálnej architektúry, ale dal nám aj nazrieť do nezvyčajného, bežnému človeku skrytého zákulisia tejto náročnej a špecifickej tvorby. Predstavil nám liturgický priestor pre pontifikálnu omšu pápeža Františka v Šaštíne, riešenie farského kostola s kaplnkou Mena P. Márie v Bratislave – Vrakuni, prícestnú Kaplnku sv. Jozefa na Železnej studničke a viaceré ďalšie kreatívne návrhy študentov architektúry. Urobil to mimoriadne pútavo a s takou pridanou hodnotou informácie, akú sme nečakali. Aká nám všetky informácie postavila do nového, oveľa intenzívnejšieho svetla.

V pútavej prednáške, ktorú si vypočulo temer zaplnené pastoračné centrum, sme sa dozvedeli mnoho zaujímavostí o koncepčnom, dizajnovom, materiálovom i technickom riešení popisovaných diel, o ktorých sa bežný človek laicky vnímajúci sakrálnu architektúru nemá možnosť dozvedieť. Mimoriadne však zaujali informácie pána Bogára o duchovnom pozadí jeho originálnej a odbornou i laickou obcou uznávanej tvorby, teda o myšlienkových pochodoch kreatívneho tvorcu a jeho tímu, o mnohých diskusiách a úvahách, ktoré napokon viedli k výslednému riešeniu. V plnom rozsahu sa ukázalo, že architektonická tvorba je kolektívnym tvorivým dielom mnohých ľudí v tíme – nielen architektov, ale aj šikovných umelcov a remeselníkov, ktorí musia často vo veľmi krátkych termínoch zhmotniť výkresy a idey autorov do hmatateľného výsledku a technicky i umelecky rozvinúť mnohé detaily diela, ktoré ho v konečnom dôsledku mimoriadne povýšia. Celý tento komplex kreatívnej tvorby od základnej myšlienky, cez bohaté priehrštie nápadov, technické výkresy až po voľbu materiálov a samotné riešenie hotového diela je dlhým, zložitým, mnohovrstvovým, multidisciplinárnym, ale mimoriadne zaujímavým príbehom, ktorý svojich autorov zjednocuje a cieľovej myšlienke a tak ich natrvalo poznamenáva a vnútorne obohacuje. Pre nás, laických poslucháčov, boli práve tieto príbehy diel na ich pozadí odhaleným zákulisím, ktoré nám ukázalo mnohé nepoznané rozmery sakrálnej architektúry a otvorilo oči tak, že sa na architektúru budeme teraz iste pozerať už iným okom.

Niečo o autorovi:

Architekt a urbanista Michal Bogár je absolventom Fakulty architektúry STU v Bratislave (1984). Pôsobí ako výskumný pracovník a pedagóg na SvF STU a zároveň je vedúcim vertikálneho ateliéru Alexy/Bogár na Fakulte architektúry a dizajnu STU. Aktuálne sa venuje téme revitalizácie architektonického dedičstva 20. storočia. Témy, ktorými sa zaoberá vo svojej odbornej praxi, boli už viackrát prepojené s aktivitami Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku, francúzskych škôl architektúry a krajinárstva a takisto s činnosťou viacerých parížskych ateliérov urbanizmu a architektúry. V spolupráci s pedagógmi a študentmi zo školy architektúry ENSA Versailles rieši zároveň zadania z metropolitných a cezhraničných území. Vo svojich aktuálnych projektoch sa sústreďuje predovšetkým na revitalizáciu verejných priestorov a na prestavbu predmestských území v rôznych mierkach. Súčasťou jeho tvorivej metódy je architektonická kresba a fotografovanie, pričom sa dlhodobo koncentruje na témy mestského prostredia a architektúry liturgického priestoru.

Michal Bogár je spoluzakladateľom ateliéru Bogár Králik Urban (BKU), kde pôsobil v rokoch 1990-2017. Od roku 2018 má vlastný ateliér BOGÁR ARCHITEKTI, ktorý založil spoločne s architektkou Máriou Bogárovou. V priebehu viac ako 35 rokov praxe sa zúčastnil mnohých národných a medzinárodných súťaží. K najvýznamnejším patrí architektonická súťaž na Liturgický priestor pre pontifikálnu omšu pápeža Františka v Šaštíne (autori: Bogár, Bogárová, Ruhigová, Ruhig, 1. cena a realizácia 2021), medzinárodná urbanistická súťaž na Nové polyfunkčné centrum Miloslavov (spolu s ER ateliérom, 1. cena, 2019), Jorn Utzon Memorial v Sydney (2019), Artcampus VŠVU v Bratislave (2019), slovenská expozícia pre Bienále architektúry v Benátkach (2019) a ďalšie.

M. Bogár je spoluautorom viacerých kníh. Medzi inými napr. publikácie Moderná Bratislava 1918-1939 (Marenčin PT, 2013), Vojnová Bratislava 1939-1945 (Marenčin PT, 2019), alebo Bratislava Metropolis (SAS, 2014), ktorá vznikla zo spolupráce s parížskou kanceláriou Dominique Perrault Architecture.

Комментарии