Novinky

« Späť

Teologický večer o morálke

Teologický večer o morálke

Cyklus vzdelávacích prednášok Teologické večery pokračoval v našom Pastoračnom centre sv. Márie Magdalény včera, 27. februára, prednáškou dekana Teologickej fakulty UK v Bratislave Mons. ThDr. Ing. Vladimíra Thurza, PhD. o katolíckej morálke.

Zaujímavá prednáška mala názov Myšlienkové pozadie protirodinnej ideológie. Urobila nám exkurz do problematiky ako z terminologického, tak aj historického a obsahového hľadiska. Mons. Thurzo nielen vysvetlil presný obsah jednotlivých pojmov, ale aj ich chápanie jednotlivými zložkami spoločnosti a záujmovými skupinami a dopady tejto ideológie na praktický život kresťana i spoločnosti. Odpovedal tak nepriamo na otázky, ktorú sme si kládli už v čase masívnej propagandistickej prípravyy referenda, kedy sme sa sami seba pýtali: "kde, prečo, na čo a u koho takéto myšlienky vznikli? Komu to všetko prospeje?".

Prenáška sa odvinula od Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (známemu ako Istanbulský dohovor) z mája 2011, ktorý sumarizoval na európskej úrovni názory na túto problematiku. Dozvedeli sme sa, pod akým pláštikom a akými úmyslami boli kryté zásady tejto ideológie, ktoré vyúsťujú do protirodinných záverov. Ukázalo sa, že základy tejto ideológie siahajú až k Marxovi a Engelsovi, ktorí po svojom interpretovali postavenie, ciele a budúcnosť rodiny a negovali tak základné atribúty manželstva osvedčené stáročiami - monogamnosť a nerozlučnosť. Prešli sme etapou feminizmu - 60. rokmi minulého storočia, charakteristického úctou k žene ako matky a jej emancipáciou až k neofeminizmu, ktorý hlásal oslobodenie ženy od manželstva a materstva.

V závere sme si vypočuli mnoho užitočného z kresťanskej teologickej antropológie ako základu našich hodnôt, teda objektívnej pravdy opierajúcej sa o autoritu zmŕtvychvstania Ježiša Krista.

Prednáška vyvrcholila bohatou, zaujímavou a konštruktívnou diskusiou, ktorej závery by sa dali zhrnúť do predsavzatia byť okolitému svetu príkladom svojím vlastným konaním, svojou rodinou a svojím životom. Otvorila mnoho zaujímavých tém, ktoré nebolo možné všetky prediskutovať, ale naznačila smer, ktorým sa bude uberať druhá prednáška z katolíckej moráky, ktorá bude v našom Pastoračnom centre 29. mája. Aj po skončení programu sme viacerí zotrvali v individuálnych diskusiách vymieňajúc si tak dojmy a konzultovali nové poznatky. Už teraz sa tešíme na posledný májový piatok.