Novinky

« Späť

Slovo o viere - Mons. J. Jančovič. Návšteva Svätej zeme.

Slovo o viere - Mons. J. Jančovič. Návšteva Svätej zeme.

Náš už tradičný vzdelávací cyklus pokračoval svojím novembrovým dielom. V posledný novembrový piatok, 24. 11., medzi nás prišiel Mons. Jozef Jančovič, bývalý správca našej farnosti, aby nám predstavil miesta vo Svätej zemi, ktoré by každý kresťan mal poznať a navštíviť. Jeho pobyt na týchto miestach bol zárukou, že sme sa dozvedeli tie najautentickejšie informácie doplnené bohatou obrazovou dokumentáciou zhotovenou otcom Jozefom.

Mons. Jančovič nás mimoriadne zaujal už od prvých svojich slov - nezačal, ako by sme snáď mohli očakávať - hneď autentickými snímkami Svätej zeme, ale načrel s hĺbkou, sebe vlastnou, najdôležitejšími míľnikmi histórie našej viery a Svätej zeme, ktorými potom rámcoval prezentáciu jej najdôležitejších miest, takže sme ich vnímali vo všetkých adekvátnych historických súvislostiach. Mons. Jančovič je známy nielen ako mimoriadne fundovaný biblista, ale aj ako veľký znalec Svätej zeme, jej histórie a aj súčasnej reality. Svojou prezentáciou nás presvedčil, že povesť, ktorá ho sprevádza, je odrazom jeho skutočných kvalít. Množstvo fotografií bohato komentovaných historickými aj súčasnými súvislosťami nám nielen dalo temer dokonalý obraz o tom, čo všetko je dnes možné vo Svätej zeme vidieť, ale aj mimoriadne motivovalo k hlbšej znalosti všetkého, čo s našou vierou súvisí a v neposlednom rade aj k návšteve všetkých týchto miest. Jednu z takýchto výnimočných príležitostí nám ponúkol samotný Mons. Jančovič, ktorý bude sprievodcom jednej jarnej púte po historických miestach Svätej zeme, takže sme si odniesli aj potrebné informácie pre prihlásenie sa na túto jedinečnú akciu.

Tento večer dokázal, že aj vzdialená história a jej miesta sú a môžu byť stále predmetom nášho hlbokého záujmu, lebo majú úzky vzťah aj k súčasnosti. Ten, kto na sociálnej sieti sleduje fundované príspevky otca Jozefa k evanjeliu každej nedele a na tento večer prišiel s očakávaním rovnako kvalitnej textovej aj obrazovej dokumentácie, nezostal sklamaný. Naopak - boli sme nadšení všetkým, čo sme videli a počuli. Svedčila o tom aj bohatá formálna aj neformálna diskusia po skončení prednášky, ktorá sa natiahla až do neskorých večerných hodín. Opäť raz sme v našom Pastoračnom centre sv. Márie Magdalény strávili príjemné, užitočné a naše spoločenstvo utužujúce chvíle.