Novinky

« Späť

Prvý farský fitness u sv. Víta!

Prvý farský fitness u sv. Víta!

Nedávno sme v komornom prostredí kostolíka sv. Víta strávili príjemné nedeľné popoludnie v objatí výtvarného a hudobného umenia počúvajúc o projekte jeho revitalizácie. Túto sobotu, 24. novembra, sme prešli od slov k činom a prvou brigádou začali meniť plány na skutočnosť. Hneď zrána sme začali pripravovať vnútro na položenie novej dlažby a podlahového kúrenia.

Na výzvu pána farára, ale povedali sme si že aj sv. Víta, sv. Márie Magdalény a sv. Šebastiána – patróna všetkých športovcov – sme viacerí z nás prišli s vysúkanými rukávmi a pracovnými rukavicami na jubilejný, prvý farský FITNESS U SV. VÍTA.

Pojali sme to vskutku športovo, v duchu názvu podujatia: rozdelili sme si krompáče, lopaty a fúriky, poniektorí aj navliekli rukavice, a začali sme kolektívne trénovať odkopávanie hlineného podložia interiéru kostola, nakladanie hliny na fúriky a jej vyvážanie z kostola von. Ale naše úsilie nám prinieslo nielen výdatný výdaj energie a rozhýbanie svalstva, o ktorom mnohí z nás – celý týždeň sediac v práci a držiac v ruke myš – ani netušila, ale aj extra bonusy, a všetko zdarma: záplavu endorfínov a nejeden z nás aj bezplatný mozoľ. Svetlým bodom dopoludnia boli čerstvo upečené, voňavé a mimoriadne lahodné maďarské klobásky z trhu v Mosonmagyaróváru a vatovo ľahučký chlebík tej istej proveniencie. Príjemným prekvapením pre dospelých bola účasť niekoľkých našich teenagerov, ktorí manuálnu prácu možno prvýkrát videli naživo práve dnes, veď doteraz ju zažili najskôr iba teoreticky, pri pozeraní ich obľúbeného Youtube. Rozchádzali sme sa s dobrým pocitom užitočného strávenia daždivého dopoludnia pohľadom na kus vykonanej práce a tešíme sa už dnes na druhý diel tejto atraktívnej fitness aktivity.

Pavol Schmitzer a Vladimír Heriban

Obrázok: www.webgarden.cz