Novinky

« Späť

Národný týždeň manželstva

Národný týždeň manželstva

V tradičný čas - v týždni okolo Valentína - začne tento rok aj na Slovensku tradičná iniciatíva venovaná inštitútu manželstva a manželom - Národný týždeň manželstva pod názvom Manželstvo ako umenie lásky. U nás sa tento rok koná už jej ôsmy ročník, a to v týždni od 12. do 18. februára. Je to iniciatíva, ktorá nachádza priestor v mnohých krajinách sveta. Je vyjadrením ocenenia manželom, povzbudením pre ich spoločný život a inšpiráciou pre ďalšie obdobie.

Celosvetová kampaň The Marriage Week, ktorej je NTM súčasťou, prebieha už od roku 1997. Prvý raz sa uskutočnila v Anglicku v sídle vlády spolu s vtedajším premiérom Johnom Majorom a jeho manželkou Normou. O rok neskôr otvárali podujatie vo svojom úrade nový predseda vlády Tony Blair a jeho manželka Cherie. V nasledujúcich rokoch sa kampaň rozšírila za hranice Anglicka a dnes je do nej zapojených viac ako 20 krajín sveta.

NTM je nie o dokonalých manželstvách, nie je ani určený pre dokonalých manželov - je to však príležitosť pre všetkých tých, ktorí sa pre manželstvo rozhodli, denne čelia manželským výzvam a to bez ohľadu na to, v akom rozpoložení sa ich manželstvo práve nachádza. NTM vytvára priestor, aby sa manželia zastavili, pripomenuli si dôvody, ktoré ich viedli k tomu, že sa rozhodli pre spoločný život, obnovili romantiku, rozhodli sa zdokonaliť v určitých manželských zručnostiach, ... alebo jednoducho len urobili niečo milé jeden pre druhého.

NTM prináša množstvo tipov a praktických spôsobov, ako rozvíjať to pekné a hlboké pre vzťah a na druhej strane, ako sa vyhnúť tomu, čo ho deštruuje. Tohtoročná téma akoby sama nabáda rozvíjať rôzne "umelecké" schopnosti, ktoré majú potenciál vzťah posilňovať. Organizátori totiž vybrali heslo: Manželstvo - umenie lásky. Téma tak trocha vyzýva, aby sa manželia usilovali svoje manželstvo obohatiť o nové (alebo možno iba zabudnuté) prvky manželských zručností, používaním ktorých môže vzťah doslova ožiť. Nemusí ísť len o nejaké veľké rozhodnutia, často je to kombinácia viacerých drobných, pritom ohromných maličkostí, ktoré vnášajú do vzťahu životodarný kyslík. Umenie láskyplnej komunikácie, umenie a schopnosť odpúšťať, či umenie povzbudenia, ... sú len skromným výpočtom "umeleckých činností", ktoré každému manželstvu prospejú. Zdokonaľovaním sa v týchto zručnostiach sa manželia stávajú umelcami a ich manželstvo doslova "umeleckým dielom". 

Obsahom tejto iniciatívy budú v Bratislave aj tieto podujatia:

·      11. 2. – Eucharistická adorácia o manželstve (kostol Povýšenia sv. Kríža, Petržalka, Daliborovo námestie, 19:00 – 19:45 hod.);

·      12. 2. – Spoločenský večer Národného týždňa manželstva (Dom kultúry Ružinov, od 19:00 hod.);

·      15. 2. – Večer s bratislavským pomocným biskupom Mons. Jozefom Haľkom na tému Manželstvo ako dar (Gospel Café, Karloveská 32, od 19:00 hod.).

Viac informácií nájdete na stránkach podujatia (www.ntm.sk).

Zdroj: www.ntm.sk