Novinky

« Späť

Môžete pomôcť. Urobíte tak?

Môžete pomôcť. Urobíte tak?

Všetci, ktorí pravidelne či sporadicky navštevujeme náš kostol sv. Márie Magdalény vieme, že náš vzácny historický organ má svoje najlepšie roky za sebou a nevyhnutne potrebuje zásah odborníka. Ten sa k jeho stavu už vyjadril a definoval, čo všetko je v záujme jeho zachovania v použiteľnom, jeho histórii zodpovedajúcom stave, urobiť. Farnosť však momentálne nedisponuje dostatkom financií potrebných na opravu nášho organu. Preto sme sa vo Farskej rade rozhodli obrátiť sa aj touto cestou na veriacich, podnikateľov či firmy pôsobiace v Rusovciach s výzvou o finančnú pomoc, ktorú môžete zasielať na účet farnosti (IBAN: SK44 0900 0000 0051 4019 4014) a do poznámky uviesť „milodar organ“. Prosíme Vás, prispejte, pomôžete dobrej veci!

Čiastočná, tá najnevyhnutnejšia oprava nástrojovej časti (pedále, manuál), bola na organe vykonaná v roku 2016, tá však dnes už zďaleka nepostačuje. 

Organ v našom kostole sv. Márie Magdalény pochádza z 19. storočia. Je vzácnym a najväčším dielom Michala Szlezáka, rodáka zo Stupavy, ktorý má svoje ďalšie nástroje už len v rakúskom Edelstahli a maďarskom Hantosi. Svoju organovú dielňu mal pravdepodobne v Bratislave. Je to jednomanuálový 13 registrový nástroj s pedálom (9 + 4) umiestnený na chóre a mechanickou zásuvkou. Organová skriňa je uprostred chóru, pričom mech sa nachádza vo veži. Nad manuálom je vidieť kaligraficky napísaný firemný štítok s letopočtom 1857 a textom "Szlezák Mihály/Pozsonyban". Organ má tri píšťalové skrine oddelené úzkymi pilastrami s kompozitnými hlavicami. V rezbe na vrchole centrálnej veže sú zakomponované dva erby zviazané deväťcípou korunou, z ktorej vyrastá kríž. Pravý erb patrí rodine Zichyovcov, ľavý je nečitateľný.

Zdroje: J. Hradský, J. Mallinerits: Rusovce (vydavateľstvo Marenčin PT, 2007). 

            http://organy.hc.sk/web/src/organar.php?orid_a=273