Novinky

« Späť

František Mikloško pri našom kozube spomínal

František Mikloško pri našom kozube spomínal

25. marca si pripomenieme už 30. výročie Sviečkovej manifestácie, ktorá akoby predznamenala spoločenské zmeny v nasledujúcu jeseň vrátane dávno nepoznanej náboženskej slobody. U nás vo farnosti sme si na tieto historické chvíle zaspomínali s jedným z najpovolanejších. K ohňu v našom kozube si sadol jeden z hlavných protagonistov tejto akcie aj celej spoločenskej zmeny - dr. František Mikloško. Stretnutie v prítomnosti početných záujemcov nás vrátilo do historických dní mimoriadne autentickými a detailnými informáciami o akcii, ale i o tom, čo jej predchádzalo a čo sa dialo po nej.

František Mikloško prišiel medzi nás s meškaním, ktoré sme mu radi tolerovali, veď bolo zapríčinené jeho účasťou na manifestácii v centre mesta. Po jeho príchode sme sa však všetci rýchlo usadili a započúvali sa do spomienok toho, ktorý bol v centre diania Sviečkovej manifestácie. Moderátor večera Michal Dyttert, ktorý pánovi Mikloškovi robil hovorcu v časoch, keď bol predsedom Parlamentu, večer otvoril otázkou: Prečo bol večer práve manifetáciou so sviečkami? Pán Mikloško vysvetlil, že horiacu sviečku považovali za vynikajúci symbol, ktorý zároveň nemohol byť policajtmi zhabaný tak, ako by sa to bývalo dalo ľahko urobiť napr. s transparentom. Sviečka bola symbolom jednoty, argumentom bez slov. Cieľom bolo upozorniť na stále nesplnené požiadavky na náboženskú slobodu, od štátu nezávislé menovanie biskupov a niekoľko občianskych požiadaviek. Rozsiahlo nám opísal aktivity podzemnej cirkvi a jej čelných predstaviteľov kardinála Korca, Silvestra Krčméryho, Vladimíra Jukla a Antona Hlinku, s ktorými spolupracoval. Dozvedeli sme sa o podpore, ktorú im z Prahy poskytoval kardinál Tomášek. Osobitnú pozornosť venoval pán Mikloško oslavám 1.000 výročia príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy a fiasku, ktoré tam utrpela štátna moc. František Mikloško sa pri spomienkach na Sviečkovú manifestáciu neubránil ani hlbšiemu historickému exkurzu do minulosti socializmu, aby zarámcoval myslenie podzemnej cirkvi a prítomným mladým osvetlil aj historické súvislosti, ktoré im mohli zatiaľ uniknúť. Vrátili sme sa tak aj do obdobia pútí, ktoré boli nelegálnou aktivitou podzemnej cirkvi sledovanou a znemožňovanou Štátnou bezpečnosťou.

Po tejto časti sa F. Mikloško sústredil aj na porevolučný vývoj, vnútorné boje vo VPN ako aj spôsoby, akými sa hľadala stratégia a taktika prevzatia moci. A vzhľadom na aktuálne dianie, nedalo sa v závere oficiálnej časti vyhnúť ani súčasnej situácii v našej krajine a otázke uplatnenia kresťanstva a kresťanov v politike.

V závere pán Mikloško odpovedal na množstvo otázok pamätníkov aj mladých a v neformálnej diskusii reagoval aj na viaceré individuálne otázky. Početná spoločnosť pookriala v zaujímavých diskusiách pri čaši vína a drobnom pohostení až do neskorých večerných hodín.