Novinky

« Späť

Diskusia o dogmách

Diskusia o dogmách

Náš cyklus vzdelávacích stretnutí o viere - Teologické večery - pokračoval 27. marca zamyslením nad dogmami a ich miestom v Cirkvi a našom živote. Prednášať a diskutovať s nami prišiel ThLic. Ing. Peter Mášik, farár farnosti Sedembolestnej Panny Márie v Petržalke v príznačne nazvanej prednáške: Dogmatika, to neznie dobre!

Otec Peter sa v úvode venoval lexikálnemu výkladu pojmu "dogma" a osobitnú pozornosť venoval tomu, prečo je toto slovo vo svojom obsahu vnímané negatívne. Aj viaceré výkladové slovníky, ktoré uviedol ako príklad, vysvetľujú obsah slova mnohorako, vždy však negatívne.

Dozvedeli sme sa, že dogma je článok viery predkladaný učiteľským úradom Cirkvi a jeho pôvod siaha až do Grécka z dávnych čias pred Kristom, kedy dogmou nazývali nariadenia, príkazy vládcu. V ďalšom sme sa započúvali do historického vývoja vnímania tohto slova i dogiem ako takých. Postupne sa pojem dogma zužoval až na kresťanskú náuku a pravdu, ktorú nám zjavil Pán Boh a ktorú nám Cirkev ako Bohom zjavenú pravdu predkladá, aby sme jej verili. Dogmám sa Cirkev venujesystematicky v dogmatike ako odbore, ktorý však neskúma iba dogmy ako také, ale celú vierouku.

Mnohé informácie o dogmách boli pre nás nové a doteraz nepoznané, a tak sa po prednáške samotnej rozvinula bohatá diskusia venovaná príčine negatívneho vnímania slova dogma a jeho obsahu, otázkam možného vývoja dogiem i ekumenizmu z pohľadu dogiem.

Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s otcom Petrom na túto tému, ktoré bude v našom Pastoračnom centre sv. Márie Magdalény 26. júna o 19:00 h.