Novinky

« Back

Bol to výnimočný koncert

Bol to výnimočný koncert

Umelci veľmi radi využívajú výbornú akustiku nášho chrámu sv. Márie Magdalény. 6. apríla sme privítali skvelé hudobné teleso a výnimočných sólistov. Svoj koncert nám po svätej omši uvedie orchester Soli Deo Gloria, ktorý sa špecializuje na interpretáciu barokovej hudby. Spolu s ním sa predstavili sólisti Anna Kňažíková (soprán) a Matej Benda (kontratenor). V podaní orchestra a sólistov zaznelo dielo "Stabat mater" od G. B. Pergolesiho. Je to jedno z najznámejších diel svetovej klasickej hudby, ktoré pojednáva o Ježišovej matke, plačúcej pod krížom.

Malý orchester zložený z dvoch huslistov - Denisy Kopačkovej a Daniela Podroužeka, violistky Júlii Urdovej, violončelistu Alexandra Botoša a hráča na klávesové nástroje Adama Štefunka doplmili bravúrni sólisti - sopránistka Anna Kňažíková a latista Matej Benda. Priestory chrámu naplnili Nulla in mundo pax sincera a Cum dederit od Antonia Vivaldiho, Sonata a Quattro č. 1 f mol od Alessandra Scarlattiho a večer vyvrcholil impozanzným Stabat Materod Giovanni Battistu Pergolesiho.

Bol to skutočne mimoriadny zážitok, ktorý mimoriadne vhodne doplníil pôstnu atmosféru týchto dní. Umelci sa dočkali standing ovation a búrlivého potlesku, ktorý ich podnietil aj k prídavku. Sme veľmi radi, že k nám prichádzajú aj takéto špičkové umelecké telesá, ktoré umocnia sviatočné chvíle pôstnych dní.