Novinky

« Späť

Výnimočná príležitosť

Výnimočná príležitosť

V piatok tohto týždňa si náš cirkevný kalendár pripomína francúzskeho rehoľníka, formátora kňazov a zakladateľa rehole Vincentínov, svätého Vincenta de Paul. Okrem liturgickej spomienky, ktorou si túto osobnosť uctievame každý rok, môžeme tento týždeň tomuto svätcovi vzdať svoju úctu aj osobitným spôsobom – máme jedinečnú príležitosť pozrieť si jeho relikvie v kostole sv. Vincenta de Paul v bratislavskom Prievoze. Bohatý sprievodný program začína slávnostnou otváracou sv. omšou, ktorú bude vo štvrtok, 26. septembra o 18:00 hodine v tomto kostole slúžiť bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský a končí záverečnou pobožnosťou a rozlúčkou s relikviami v sobotu, 28. septembra o 22:00 hodine na tom istom mieste.

Návštevníci uvidia relikviár životnej veľkosti (80 x 60 x 200 cm) s pozostatkami sv. Vincenta de Paul. Cieľom tohto putovania je oboznámiť verejnosť so životom a dielom tohto veľkého francúzskeho svätca sedemnásteho storočia, ako aj priniesť jeho orodovanie a milosti vyprosené jeho prostredníctvom k ľuďom, ktorí to najviac potrebujú a ktorí o ne prosia. Svätý Vincent navštívi okrem väčších miest a katedrál aj farské kostoly v obciach, kde pôsobia jednotlivé vetvy vincentskej rodiny, hospice a školy, sesterské domy a kňazské semináre ale aj iné miesta, ktoré sa dotýkajú jeho charizmy – ohlasovať radostnú zvesť Evanjelia ľuďom na okraji spoločnosti a formácia diecézneho kléru.

Relikvie prídu do Bratislavy v rámci svojho putovania po rôznych miestach Slovenska a Česka, ktoré sa koná od 26. septembra do 15. decembra.

Zdroj: www.vincentini.sk