Novinky

« Späť

Sedem darov Ducha Svätého

Sedem darov Ducha Svätého

Na 50. deň po Veľkej noci slávime sviatok Zoslania Ducha Svätého. A tak, ako sme od Boha Otca dostali dar Desatora, od Jeho Syna Ježiša Krista dar lásky, tak sme od Ducha Svätého dostali sedem darov. Poďme si ich pripomenúť.

1.     Dar múdrosti: Duch Svätý́ nám pomáha, aby sme v Bohu videli najvyššie dobro a svoje šťastie. Človek, ktorý́ nemá́ alebo nepoužíva dar múdrosti, často zamieňa stvorenie so Stvoriteľom, svoj cieľvidí́ v stvorených veciach a od nich očakáva blaženosť. Človek, ktorý́ má a používa dar múdrosti, posudzuje všetko spod zorného uhla večnosti a jasne chápe, že aj zlé veci v živote (neúspech, utrpenie atď.), ak ich znášame z lásky k Bohu, nám môžu poslúžiť pre budúce šťastie v nebi.

2.    Dar rozumu: chápeme nim zmysel života a vieme rozoznať̌dobro od zla. Otvára nám pravý́ zmysel Svätého písma a liturgických obradov. Umožňuje nám pochopiť kto je Ježiš̌a čo pre nás urobil. Dar rozumu spôsobuje, že aj tí najjednoduchší́ ľudia (dokonca i deti) dokážu chápať̌Božie pravdy.

  3.    Dar rady: pomáha nám nájsť správne riešenie svojich i cudzích problémov. Často stojíme pred dilemou, ako sa rozhodnúť. Vďaka daru rady, ktorý́ nám udeľuje Duch Svätý,    
  nemusíme ľutovať svoje rozhodnutia.

4.     Dar sily: pomáha nám žiť podľa našej viery aj napriek ťažkostiam. Umožňuje nám hrdinské činy. Dáva nám odvahu postaviť sa zoči-voči našim nepriateľom a nepriateľom Boha.

5.    Dar poznania: pomocou tohto daru hľadáme a prijímame pravdu. Tento dar viac pôsobí na srdce než na rozum. Ním poznávame (zakusujeme) Božiu lásku, presviedčame sa o nej. Človek obdarený́ darom poznania má osobitnú́ schopnosť poznávať a konať, čoslúži na Božiu slávu, na spásu seba i blížneho.

6.    Dar nábožnosti: pomáha nám žiť v priateľstve s Pánom Bohom. Vzbudzuje v nás túžbupo modlitbe ako aj úctu a dôveru k Bohu.

7.    Dar bázne voči Bohu: vedie nás k tomu, aby sme pokorne a s úctou prijímali Božiu vôľu. Vďaka tomuto daru si dokážeme uvedomiť̌ohavnosť̌hriechu ako aj Božímajestát. Máme strach z toho, že by sme sa mohli od Boha navždy odlúčiť. Morálny život kresťanov posilňujú́ dary Ducha Svätého. Sú́ darmi Boha duši, aby mohla dokonalejšie a bez námahy konať dobré skutky, v ktorých sa odráža jej láska k Bohu – jej svätosť̌: pripomínanie si Božiu prítomnosť, lásku k blížnemu, obetovanie práce, malé́ umŕtvovania v priebehu celého dňa.

Dary Ducha Svätého sú́ stále dispozície, ktoré́ robia človeka ochotným riadiť̌sa vnuknutiami Ducha Svätého... Duch Svätý́ nás cez ne povzbudzuje k túžbe po dosiahnutí evanjeliových blahoslavenstiev, ktoré́ sú́ – ako puky rozvíjajúcich sa jarných kvetov – závdavkom nebeskej krásy. Dávajú́ duši jemnocit pre Boha, vnímavosť pre jeho hlas, pre jeho ruku, pre jeho vôľu. Božie podnety prijíma naša duša nie ako cudzie, ale ako dôverné́, ochotne a s radosťou.