Novinky

« Späť

Opäť v Rusovciach

Opäť v Rusovciach

Radosť z narodenia Pána a jeho príchod na zem v ľudskom tele sme si na Prvý sviatok vianočný pripomenuli slávnostnou bohoslužbou. Už piaty rok sa však po tejto svätej omši nepresúvame hneď do pastoračného centra, ale vypočujeme si vianočné koledy v podaní detí a mládežníkov našich farníkov. Asi dvadsať spevákov nám v rámci Dobrej noviny zohrialo telá i duše pekne nacvičenými vianočnými piesňami, na ktoré niektorí možno už takmer zabudli a iní ich ešte ani nestihli spoznať. Koncert v plnom kostole sa stretol s mimoriadnym záujmom a veľmi pozitívnou odozvou. Výsledkom bol nielen dlhý aplauz prítomných, ale aj ich štedrosť vyjadrená vyzbieranou sumou 758, 36 €, ktorou naša farnosť prispeje do zbierky Dobrej noviny. Pán Boh odplať všetkým, ktorí pomohli dobrej veci.

Dobrá novina je vianočná kolednícka akcia eRka – Hnutia kresťanských spoločenstiev detí spojená so zbierkou pre rozvojové projekty v afrických krajinách fungujúca u nás od roku 1995. V tomto ročníku Dobrej noviny, ktorého témou je „Padlo do úrodnej pôdy“, Slovensko koleduje pre deti, mladých ľudí a vdovy v Ugande.

Dobrú novinu v našej farnosti iniciovalo a zorganizovalo niekoľko dospelých farníkov a členov Farskej rady, ktorí už od 3. adventnej nedele sformovali skupinu koledníkov a následne nacvičili celý hudobný program. Spoločne veríme, že sme založili ďalšiu z pekných tradícií, ktorá bude svetlom medzi Rusovčanmi.

Koledovanie na Slovensku má svoju hlbokú tradíciu. Začalo už okolo 15. storočia na viacerých miestach krajiny. Spočiatku malo formu ľudových hier zobrazujúcich narodenie Ježiša, niekedy aj s obradmi zimného slnovratu. Ich obsahom bolo tlmočenie radosti z narodenia Pána spevom vianočných piesní a vinšovačkou šťastia a materiálnej hojnosti. Navštívení potom zvykli koledníkov za ich žičenia odmeniť aj pohostením či peniazom. Samotná forma aj obsah koledovania sú v rôznych častiach Slovenska prispôsobené miestnym zvykom a tradíciám.

S použitím www.dobranovina.sk